În ultimele câteva săptămâni, în Moldova au început să fie răspândite zvonuri precum că după alegerile prezidențiale, în țară va fi instituită o carantină severă. Autoritățile au respins deja aceste informații, însă ele continuă să fie difuzate insistent. NM a decis să afle, în ce situație epidemiologică ar putea fi instituit lockdwn în Moldova, cine ia o asemenea hotărâre și ce spun despre aceasta candidații la funcția de președinte Igor Dodon și Maia Sandu.
Ce spun candidații la funcția de președinte
Cei din stafful Maiei Sandu, candidata Partidului „Acțiune și Solidaritate” (PAS) la funcția de președinte, au comunicat pentru NM că în caz de victorie la alegeri, Sandu nu are asemenea planuri. Potrivit afirmațiilor Auricăi Jardan, secretarul de presă al PAS, Maia Sandu nu are de gând să introducă după alegeri o carantină severă și că ea intenționează „să închidă doar hoții”. În același timp, cei de la PAS au menționat că introducerea măsurilor de carantină nu ține de competența președintelui.
Nici președintele Igor Dodon, care pretinde la cel de-al doilea mandat, nu intenționează să instituie lockdown ori să înăsprească măsurile de carantină, după turul doi. După ședința cu prim-ministrul și speakerul din 9 noiembrie, Dodon a spus că situația epidemiologică din Moldova este cu mult mai bună decât în multe țări dezvoltate. De aceea guvernul nu va introduce restricții dure și „nu va închide” economia, a menționat Dodon.
Ce spune Agenția Națională pentru Sănătate Publică
Agenția Națională pentru Sănătate Publică a menționat pentru NM că doar de comisiile raionale de sănătate publică au dreptul să introducă măsurile de carantină. Comisia Națională de Sănătate Publică a transmis aceste împuterniciri autorităților locale la 25 septembrie.
Cei de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică au precizat că autoritățile locale pot institui lockdown într-o localitate concretă sau în tot raionul. Comisiile regionale pot închide școlile, grădinițele și localurile de alimentație publică doar în cazul în care mai mult de 1% din populația orașului sau a raionului se va îmbolnăvi de coronavirus.
Anterior, Ion Ceban, primarul de Chișinău, care este membru al Comisiei municipale extraordinare de sănătate publică, a spus că după alegeri, în capitală nu vor fi înăsprite măsurile de carantină.
***
La 12 noiembrie, în Moldova s-a înregistrat un număr record de cazuri noi de coronavirus – 1331. Numărul total al celor care s-au contaminat de la începutul epidemiei a ajuns până la 86 038 de persoane, 67 270 dintre acestea s-au însănătoșit, 1969 au decedat. 16 799 de persoane continuă să se trateze.
La sfârșitul lunii octombrie – începutul lunii noiembrie, în mai multe țări din Europa au fost înăsprite măsurile de carantină din cauza înrăutățirii situației privind COVID-19. Irlanda este prima țară europeană care a introdus lockdown în mod repetat. După aceasta, carantina severă, care prevede restricții de deplasare pentru cetățeni, au fost introduse de autoritățile din Italia, Franța, Cehia, Germania, Spania și Belgia. În aceste țări, a fost sistată activitatea restaurantelor, cinematografelor și o parte a magazinelor. De notat că școlile și grădinițele nu au fost închise.