„Va trebui să o plătim, din păcate”. Maia Sandu a confirmat că moldovenii vor achita o taxă pentru călătoriile în spațiul Schengen
Full Article 2 minutes read

„Va trebui să o plătim, din păcate”. Maia Sandu a confirmat că moldovenii vor achita o taxă pentru călătoriile în spațiul Schengen

Președinta țării Maia Sandu a confirmat, în cadrul ședinței din 19 noiembrie, că cetățenii Republicii Moldova vor fi nevoiți să completeze o cerere care va costa 7 euro pentru a intra în UE, începând de anul viitor. 

„Este o taxă care nu este impusă doar moldovenilor, dar și cetățenilor SUA, Australia, etc. din afara UE. E o decizie pe care nu am putut să o influențăm, e treaba internă a UE. Rămânem cu beneficiul de a putea circula în baza regimului fără vize, dar această taxă intervine și va trebui să o plătim, din păcate”, a răspuns șefa statului.

Cui se aplică noua regulă pentru călătorii în UE?

Pe site-ul oficial al ETIAS a fost publicată lista țărilor, ai căror cetățeni vor trebui să se înregistreze. În aceasta este inclusă și Republica Moldova.

Noua măsură de securitate îi afectează pe cei care nu locuiesc permanent într-o ţară din UE sau care nu au nevoie de viză pentru a se afla într-o ţară din UE. Prin urmare, sunt vizaţi turiştii, proprietarii de locuinţe secundare, lucrătorii temporari sau cei care îşi vizitează familia sau prietenii în cele 26 de ţări din zona Schengen.

Noua regulă, denumită „Sistemul european de informaţii şi autorizaţii de călătorie” (ETIAS), este menită să „sporească securitatea şi să contribuie la prevenirea ameninţărilor la adresa sănătăţii în cadrul blocului comunitar”, conform Consiliului European.

Cetăţenii din afara UE au, în prezent, dreptul să petreacă până la 90 de zile într-o călătorie în spaţiul Schengen. Dacă depăşesc această perioadă, călătorii au nevoie de viză. Astfel, noua normă nu va schimba lucrurile în mod fundamental, deoarece oamenii vor avea în continuare dreptul să petreacă cele 90 de zile în interiorul UE, dar procesul nu va mai fi complet lipsit de administrare.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: