Vadim Ceban, despre racordarea localităților din Zona de Securitate: Sunt lucrări complexe, cu traversarea râului Nistru
Full Article 4 minutes read

Vadim Ceban, despre racordarea localităților din Zona de Securitate: Sunt lucrări complexe, cu traversarea râului Nistru

Localitățile din Zona de Securitate pot fi conectate la rețelele Moldovagaz în maximum 3 luni de zile. Procedura include lucrări care presupun traversarea râului Nistru. Ultimele sunt efectuate de companii specializate și se regăsesc în România. Informațiile au fost comunicate de președintele interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban. 

La emisiunea Rezoomat de la Rlive TV, Vadim Ceban s-a referit la procedura de conectare a localităților din Zona de Securitate la rețelele Moldovagaz.

„Dacă luăm standard cum se efectuează investițiile în acest sens, perioada de la inițierea proiectului până la finalizare durează de la 6 până la 9 luni. Este situația standard. Noi vorbim acum de situație excepțională și eu cred că în termen de 3 luni de zile, maximum, putem racorda. Este un termen reieșind din situația pe care noi o avem în teren. Chiar astăzi lucrează colegii mei și proiectarea deja se începe. Cred că mâine (nota red: pe 10 ianuarie) vom prezenta la ANRE proiectul suplimentului de modificare a planului de dezvoltare a acestor operatori de distribuție cum sunt Ștefan Vodă-Gaz și Ialoveni Gaz, ca să înceapă ei aceste lucrări”, a comunicat președintele interimar al Moldovagaz pe 9 ianuarie.

Potrivit lui Vadim Ceban, pentru localitățile din Zona de Securitate „sunt anumite lucrări care sunt foarte complexe, pentru că trebuie să fie traversarea râului Nistru”.

„Deci, aceste lucrări sunt efectuate de către companii specializate. La moment din regiune sunt doar companii din România, care pot executa aceste lucrări. De aceea ne vom adresa la ei și în depedența de aceasta ne vom adapta la situația din teren”, a adăugat el.

***

Pe 6 ianuarie, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis că 14 localități din Zona de Securitate, aflate sub controlul Chișinăului dar care sunt racordate la infrastructura energetică a malului stâng al Nistrului, vor fi conectate la rețelele de gaze naturale ale operatorilor din cadrul Moldovagaz. Totodată, două dintre acestea vor fi conectate și la rețelele electrice ale Premier Energy. În continuare, operatorii de distribuție urmează să prezinte proiecte în acest sens iar Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să aprobe propunerile. De asemenea, CSE a decis transmiterea unor generatoare electrice la Varnița și Cocieri, alocarea a 233 de mii de lei pentru aceste localități și transportarea de motorină în comuna Cocieri. Detalii AICI.

Pe 9 ianuarie, președinta Maia Sandu, prim-ministrul Dorin Recean și vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian au efectuat o vizită de lucru în Zona de Securitate. Detalii AICI.

***

Pe 28 decembrie 2024, concernul rusesc Gazprom a expediat către Moldovagaz – companie fiică pe care o controlează – o notificare în care a informat că nu va mai livra gaze naturale în Republica Moldova, care sunt direcționate în regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2025. Concernul rus și-a argumentat decizia prin neachitarea pretinsei datorii a Moldovagaz. Datoria nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional.

Din volumele de gaz rusesc era acoperit necesarul de consum al regiunii transnistrene și era produsă energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului.

După oprirea livrărilor de gaz, consumatorii casnici din stânga Nistrului au început să se încălzească cu echipamente electrice. Începând cu 3 ianuarie pe malul stâng al Nistrului au loc întreruperi de energie electrică, în contextul în care locutorii din stânga Nistrului consumă mai mult curent electric decât produce sistemul energetic. Liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a declarat că astfel se pot evita avariile și deconectările îndelungate.

În seara zilei de 8 ianuarie, instituția prezidențială de la Chișinău a anunțat că președinta Maia Sandu a avut o convorbire telefonică cu Vladimir Zelenski. Se menționa că discuția a vizat „situația umanitară din regiunea transnistreană, unde oprirea livrării gazelor naturale de către compania rusească Gazprom, contrar obligațiilor contractuale, a generat o criză acută”. Detalii AICI. Urmare a discuției cu Maia Sandu, președintele Vladimir Zelenski a declarat că Ucraina este pregătită să ajute Moldova, în special cu cărbune. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: