btv.md

Val masiv de demisii la Curțile de Apel Bălți, Cahul și Comrat: 15 judecători s-au eliberat din funcție

Cererile de demisie a 15 judecători de la Curțile de Apel Bălți, Cahul și Comrat, care au fost depuse la începutul acestei luni, au fost aprobate pe 10 decembrie de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Printre cei care au plecat se numără preşedintele interimar al Curţii de Apel Cahul, dar şi doi vicepreşedinţi interimari ai Curţii de Apel Bălţi. Pentru a evita blocarea activităţii acestor instanţe, Consiliul Superior al Magistraturii va transfera temporar judecători de la alte instanţe, relatează TVR Moldova.

12 dintre cei 24 de magistraţi de la Curtea de Apel Bălţi au ales să plece din funcţie. Au mai demisionat preşedintele interimar şi un judecător de la Curtea de Apel Cahul, iar acolo mai sunt ocupate acum doar trei din cele nouă funcţii de magistrat. De asemenea, a plecat şi un magistrat al Curţii de Apel Comrat, unde din şapte funcţii sunt ocupate numai trei. Valul de demisii vine după ce s-a anunţat începerea evaluării judecătorilor, iar cererile au fost examinate şi aprobate de CSM în lipsa magistraţilor.

Nu vom putea vorbi de aceeaşi stabilitate şi acelaşi randament de examinare a dosarelor aşa cum a fost până la aceste demisii.  Am anunţat mai multe concursuri pentru funcţia de bază la Curţile de Apel bălţi, Cahul şi Comrat. Avem în primul concurs, care deja s-a desfăşurat. Din cei patru candidţai la Curtea de Apel Bălţi au fost selectaţi doi. La Curtea de Apel Comrat şi Cahul nu au fost”, a declarat președintele CSM, Sergiu Caraman.

Conducerea CSM crede că transferurile temporare sunt cea mai eficientă soluţie, pe moment. Au fost iniţiate mai multe concursuri pentru astfel de transferuri, dar preşedintele CSM recunoaşte că aceste funcţii din teritoriu nu sunt prea atractive pentru că magistraţii sunt nevoiţi să-şi suporte singuri cheltuielile de transport şi chirie. Recent, Guvernul a aprobat un proiect de lege privind compensarea acestor cheltuieli ale judecătorilor, iar preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii speră că acest lucru va motiva magistraţii să accepte transferuri la instanţele din ţară.

Compensaţia conform proiectului este plafonată. Orientativ suma este de 4 500 de lei pentru chirie.  Încercăm să încurajăm colegii judecători de la primele instanţe să vină prin transfer temporar la Curţile de Apel, care de regulă sunt în alte raioane decât unde ei activează. Şi trebuie cumva din punct de vedere financiar să încurajăm judecătorii să o facă”, a spus Sergiu Caraman.

Amintim că şi Curtea de Apel Chişinău s-a confruntat în luna mai cu o situţie similară. Atunci, mai mult de jumătate dintre magistraţi au demisionat pentru că nu au fost de acord cu verificarea averilor şi integrităţii. Iar anul trecut, Curtea Supremă de Justiţie la fel s-a confruntat cu un blocaj major în activitate. Atunci 80% din magistraţii instanţei și-au părăsit funcţiile.

Magistraţii care nu promovează vettingul nu vor beneficia de facilităţile prevăzute de lege în cazul lor şi nu pot activa în domeniul dreptului pe o perioadă de până la şapte ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagini din vila în care Plahotniuc și Țuțu se ascundeau în Grecia: peste 155 mii euro, 17 pașapoarte false și obiecte de lux – confiscate (VIDEO)

Autoritățile din Grecia publică imagini video din timpul perchezițiilor efectuate astăzi, 22 iulie, în vila din Grecia în care se ascundeau de justiție fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc și fostul deputat și omul său de încredere, sportivul Constantin Țuțu. Direcția pentru Combaterea Crimei Organizate și a Traficului de Droguri din Republica Elenă anunță că, în timpul perchezițiilor, au fost găsit și confiscate peste 155 de mii de euro, pașapoarte și alte acte de identitate false, telefoane și ceasuri de lux.

Publicația Rise Moldova, care anunță că a consultat documentul intern al poliției elene, scrie că în urma descinderilor au fost confiscate:

  • 17 pașapoarte și cărți de identitate false din diverse state;
  • peste 155.000 de euro în numerar;
  • ceasuri de lux, printre care mărci precum Breguet, Urwerk și Kees Engelbarts;
  • dispozitive electronice criptate (USB, SSD), multiple telefoane și laptopuri;
  • un SUV Skoda Kodiaq, folosit exclusiv de Plahotniuc.

Potrivit sursei citate Plahotniuc și Țuțu se ascundeau într-o vilă luxoasă din Saronida, sudul Atenei. Pentru a nu fi prinși, cei doi se comportau extrem de precaut, scrie Rise – Plahotniuc a schimbat 22 de țări, din 2023 până în prezent, iar Țuțu – 11.

Pe 22 iulie, însă, aceștia au fost reținuți pe Aeroportul Internațional „Eleftherios Venizelos” din Atena, în timp ce încercau să fugă spre Dubai. Potrivit documentului intern consultat de Rise, cei doi au fost interceptați în ultimul moment de autoritățile elene, care au reușit să întârzie decolarea avionului.

În momentul reținerii, ambii aveau asupra lor doar câte un rucsac și foloseau acte false: Plahotniuc deținea un pașaport bulgar cu identitate falsă, iar Țuțu – documente românești contrafăcute.

Ei urmează să fie prezentați procurorilor din Atena pe 23 iulie.

***

Amintim că IGP a anunțat, pe 22 iulie, că fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut în Grecia, potrivit informațiilor transmise oficial de Interpol Atena. Surse NewsMaker susțin că, odată cu el, ar fi fost reținut și fostul deputat Constantin Țuțu, considerat de mulți ani omul de încredere al oligarhului. Între timp, presa din Grecia anunță că, pe lângă Țuțu și Plahotniuc, pe aeroportul din Atena a fost reținută și Elizaveta Kuznețova, deținătoarea titlului Miss Moldova 2019.

Cei trei ar fi fost opriți de autoritățile elene pe aeroportul „Eleftherios Venizelos” din Atena, în timp ce se pregăteau să părăsească țara cu destinația Dubai. Presa din Grecia mai scrie, pe surse, că Plahotniuc locuia de mai mult timp într-o vilă luxoasă în sudul Atenei. De menționat că reținerea lui Țuțu și Kuznețova nu a fost confirmat, oficial, de autoritățile din Republica Moldova, până la această oră.

În seara zilei de 22 iulie, Ministerul Justiției a confirmat pentru NM că a inițiat procedura de extrădare al lui Plahotniuc din Grecia, după ce a fost informat oficial de către Interpol despre arestarea acestuia. Reprezentanții instituției au precizat că, în continuare, urmează transmiterea cererii de extrădare către autoritățile competente din Republica Elenă.

Procuratura Generală a precizat, la rândul său, că Plahotniuc, care se afla în urmărire internațională, este învinuit de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: