Vasnețov, despre decizia Moldovei de a declara „persona non grata” un diplomat rus: Nu va rămâne fără răspuns
Full Article 3 minutes read

Vasnețov, despre decizia Moldovei de a declara „persona non grata” un diplomat rus: Nu va rămâne fără răspuns

Decizia Moldovei de a declara „persona non grata” un diplomat rus de la Chișinău „nu va rămâne fără răspuns”. Cel puțin aceasta a declarat ambasadorul Federației Ruse în Moldova Oleg Vasnețov. Expulzarea, a adăugat el, slăbește potențialul și funcționalitatea misiunii diplomatice. Potrivit lui Vasnețov, încă o dată s-a demonstrat „atitudinea neprietenoasă a autorităților de la Chișinău”.

Vasnețov a numit ultima expulzare anunțată de Chișinău „un pas neprietenos”.

„Fără îndoială, aceasta nu are în niciun fel un impact pozitiv, ci dimpotrivă are un impact negativ asupra relațiilor bilaterale. (…) Încă o expulzare slăbește potențialul și funcționalitatea misiunii diplomatice”, a comunicat Vasnețov pentru Sputnik Moldova, portal pro-Kremlin, interzis în Moldova, și care își continuă activitatea pe rețelele de socializare.

Ambasadorul a mai declarat sursei citate că ar fi fost anunțat de Chișinău că delegația rusă poate participa în format online la sesiunea FAO și că Ministerul Afacerilor Externe „nu dorește să vadă” delegația rusă în format fizic. Potrivit sursei, este vorba despre o sesiune a Organizației Națiunilor Unite pentru alimentație și agricultură. 

„Încă o dată demonstrează atitudinea neprietenoasă a autorităților de la Chișinău. (…) Așteptăm un comentariu din partea reprezentantului oficial al Ministerului de Externe al Rusiei și mai departe vor fi efectuate acțiuni de răspuns adecvate. Nu va rămâne fără răspuns, este evident”, a conchis Vasnețov. 

***

Amintim, pe 19 martie, ambasadorul Rusiei la Chișinău Oleg Vasnețov a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova. Potrivit Chișinăului, diplomatului rus „i-a fost exprimat protestul în legătură cu organizarea alegerilor prezidențiale din Federația Rusă pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova contrar poziției autorităților moldovenești” și în acest context „i-a fost înmânată nota prin care un colaborator al Ambasadei a fost declarat persoană indezirabilă (non grata) pe teritoriul Republicii Moldova și urmează să părăsească țara”.

Federația Rusă a organizat alegeri în regiunea transnistreană pe 17 martie curent, fără acordul Chișinăului. Autoritățile constituționale din Moldova, SUA, România și Marea Britanie au criticat Rusia, acuzând-o că încalcă integritatea teritorială și suveranitatea țării noastre. La scrutin, potrivit presei locale, au participat peste 46 de mii de oameni. Aproape 45 de mii din ei, adică 97%, au votat pentru Vladimir Putin. Rezultatele alegerilor din 17 martie indică cea mai mică prezență la vot la prezidențiale organizate de Rusia în stânga Nistrului, din ultimii 18 ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: