„Veceu la preț de un apartament cu o cameră“. PAS, denunț după ce a depistat nereguli în achizițiile Primăriei
Full Article 4 minutes read

„Veceu la preț de un apartament cu o cameră“. PAS, denunț după ce a depistat nereguli în achizițiile Primăriei

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) ar fi depistat că Primăria Chișinău ar fi achiziționat 10 veceuri publice „la preț de aproape două ori mai mare decât prețul de piață”. Potrivit fracțiunii, un veceu instalat în parcul „Alunelul”, care are mărimea de 18 m2, a costat Primăria 30 mii euro. „Este echivalentul pentru prețul unui apartament cu o cameră în municipiul Chișinău”, a comunicat fracțiunea, adăugând că va depune un denunț la organele de drept „pentru a trage la răspundere persoanele responsabile de aceste ilegalități”. NewsMaker a solicitat o reacție de la reprezentanții Primăriei. 

Pe 21 martie, fracțiunea PAS din CMC a anunțat că a depistat „nereguli în licitațiile a 10 veceuri” din Chișinău. Potrivit fracțiunii, Primăria Chișinău ar fi achiziționat veceuri „la preț de aproape două ori mai mare decât prețul de piață”. Consiliera municipală PAS Diana Roșca a spus că este vorba de achiziția unor veceuri publice care au fost instalate de către Direcția generală locativ-comunală și amenajare în mai multe spații publice din Chișinău.

Problema este că Direcția generală locativ-comunală și amenajare a alocat 3 milioane, fără TVA, pentru această licitație. Agentul economic a oferit prețul de 2 milioane 990 mii lei pentru 8 veceuri. Dar, la etapa de predare-primire a lucrărilor avem alt preț: 5 milioane 804 mii lei, cu TVA inclus. Asta înseamnă că suma achitată de Primăria Chișinău a crescut cu aproape 3 milioane de lei”, a comunicat Roșca.

Potrivit reprezentantei PAS, aceste veceuri au fost instalate în: Grădina publică „Alunelu” – 1 wc; Parcul „La Izvor” – 2 wc-uri; Parcul „Valea Trandafirilor” – 3 wc-uri; Parcul la Rîșcani – 2 wc-uri; Scuarul Sarmizegetusa – 1 wc și Piața Decebal – 1 wc.

Noi am dorit să verificăm care sunt costurile reale pe piață pentru aceste veceuri modulare. Aceste prețuri sunt pentru anul 2024, care deja sunt mai scumpe decât în anii 2020. Și, surpriză, prețul pentru un veceu similar este de 20 mii de euro, adică circa 360 mii lei cu tot cu TVA. Prețul total al veceului instalat în parcul „Alunelul”, care are mărimea de 18 m2 a fost de peste 30 mii euro, ceea ce este echivalentul pentru prețul unui apartament cu o cameră în municipiul Chișinău”, a spus Diana Roșca.

La fel, potrivit ei, pentru wc-ul din scuarul „Sarmizegetusa” a fost propus prețul de 474 mii de lei, iar la recepționarea lucrărilor a costat 576 mii lei. „Pentru cel din Piața Decebal, prețul propus la licitație a fost în valoare de 490 mii lei, iar la recepție prețul a crescut la 610 mii lei”, a menționat Roșca.

Prin urmare ea a solicitat „primarului Ion Ceban și șefului Direcției Generale Locativ-comunale, Ion Burdiumov, să explice cetățenilor de ce au plătit de aproape două ori mai mult pentru aceste lucrări”.

Totodată a declarat că fracțiunea PAS va depune un denunț la organele de drept „pentru a investiga și a trage la răspundere persoanele responsabile de aceste ilegalități”. „Totodată, vom solicita să fie efectuat un audit financiar la Direcția generală locativ-comunală și amenajare din Chișinău”, a adăugat Roșca.

NewsMaker a solicitat o reacție de la reprezentanții Primăriei Chișinău. Deocamdată nu avem un răspuns.

UPDATE: Șeful Direcției Generale Locativ-Comunală și Amenajare Ion Burdiumov a numit „minciuni și insinuări” declarațiile PAS.

„Este o acțiune pentru a nu ne da posibilitatea să lucrăm, să activăm în interesul cetățenilor, dar pentru a scrie în toată ziua explicații pe la CNA, pe la toate instituțiile publice, instituțiile de forță și pentru a răspunde la tot felul de prostii pe Facebook și conferințe de presă”, a comunicat Burdiumov.

El a mai spus că veceul din parcul Alunelul ar fi mai mare decât cel prezentat de PAS. „Toate aceste veceuri au fost construite doar în baza procedurilor legale”, a conchis el.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: