Cea de-a XXIII-a ediție a Vernisajului Vinului a marcat mai mult decât aniversarea unui deceniu de la producerea vinurilor cu Indicație Geografica Protejată (IGP). Platforma a fost un mediu potrivit pentru lansarea concursului național pentru crearea unui nume pentru Vinul Spumant cu Denumirea de Origine, care să reprezinte „terroir”-ul, să reflecte autenticitatea și să devină un simbol internațional. Competiția se va desfășura până pe 25 mai 2025, iar cel care va propune numele câștigător va primi o Diplomă de Onoare Wine of Moldova și un premiu bănesc de 20.000 MDL. Anunțul a fost făcut de pe scena celei de-a XXIII-a ediția a Vernisajului Vinului, desfășurat cu genericul „Origine și autenticitate. 10 ani de vin cu Indicație Geografica Protejată”.
Ștefan Iamandi, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului: „Vinul spumant merită să aibă propria identitate, propriul nume, propriul simbol, care să cuprindă tot ce înseamnă autenticitatea, prospețimea, rafinamentul și caracterul efervescent. Căutăm un nume care să ne reprezinte „terroir”-ul, să reflecte autenticitatea și identitatea și să devină un simbol internațional, de aceea lansăm concursul național pentru Vinul Spumant cu Denumire de Origine din Moldova. Ediția a XXIII-a a Vernisajului Vinului marchează 10 ani de la producerea primului vin cu Indicație Geografică Protejată (IGP) – un moment important pentru sectorul vitivinicol. La nivelul Uniunii Europene, Indicație Geografică Protejată (IGP) este un standard, un indicator al autenticității și a regiunii de proveniență. La nivel național, Indicația Geografică Protejată (IGP) a devenit un pilon esențial pentru promovarea Vinului Moldovei pe piețele internaționale, care garantează autenticitatea Vinului Moldovei.”

Ludmila Catlabuga, Ministra Agriculturii și Industriei Alimentare: „Cea de-a XXIII-a ediția a Vernisajului Vinului este un prilej potrivit pentru a marca o aniversare importantă pentru sectorul vitivinicol: se împlinește un deceniu de când Vinul Moldovei poartă cu mândrie certificarea calității europene pe etichetă: Indicație Geografica Protejată (IGP). Este o etapă de maturitate pentru Vinului Moldovei – cel mai reprezentantiv ambasador al țării noastre peste hotare. Vinul Moldovei este parte din identitatea noastră națională, iar datorită muncii depuse de vinificatorii reuniți sub umbrela brandului național, țara noastă este recunoscută drept un producăto de vinuri de calitate înaltă.”
Ediția a XXIII-a nu a fost doar o celebrare a tradiției, ci și o rampă de lansare pentru 30 de vinuri noi cu Indicație Geografică Protejată (IGP) – indicator al autenticității, care au putut fi degustate, alături de vinurile prezentate de cele 43 de companii prezente. Atmosfera evenimentului a atras 1500 de participanți – un record absolut pentru Vernisajul Vinului.

Recunoaștere pentru excelență și autenticitate: Premii pentru performanță și inovație
În cadrul evenimentului, un accent deosebit a fost pus și pe aportul la dezvoltarea Indicațiilor Geografice Protejate a produselor vitivinicole în Republica Moldova. Astfel, au fost acordate premii pentru performanțe în sector și pentru producerea vinurilor cu Indicație Geografică Protejată (IGP) vinificatorilor implicați în dezvoltarea și promovarea Vinului Moldovei cu însemne de calitate.
Domnul Vasile Luca a primit diploma de recunoștință „Vinul Moldovei. Uimitor de bun”, pentru efortul depus la dezvoltarea continuă și creșterea imaginii vinurilor cu Indicația Geografică Protejată „Codru”. Distincție a primit și domnul Sergiu Preda pentru dezvoltarea continuă și creșterea imaginii vinurilor cu Indicația Geografică Protejată „Ștefan Vodă”, iar domnul Viorel Golovatic – pentru vinurile cu Indicația Geografică Protejată „Valul lui Traian”. Și zona cu Indicația Geografică „Divin” și anume, domnul Vasile Roșca a primit diploma de recunoștință „Vinul Moldovei. Uimitor de bun”, pentru efortul depus la dezvoltarea continuă și creșterea imaginii vinurilor cu IGP.
Și vinificatorii dar și vinăriile din zonele cu Indicații Geografice Protejate s-au învrednicit de diplome pentru performanțele înregistrate. Astfel, printre vinificatorii din zona cu cu Indicație Geografică Protejată „Codru”, au fost premiate vinăriile Chateau Cojușna, Combinatul de vinuri Cricova, Combinatul de vinuri de calitate „Mileștii Mici”, Chateau Vartely, Aureliu Winery, Doina-Vin, Vinăria Ungheni, Domaine La Prut, Asconi Winery, Agrici Wine. Și vinificatorii din regiunea Indicație Geografică Protejată „Ștefan Vodă” au fost premiați, printre care: vinăria Sălcuța, Basavin Winery, Land of Basarabia, Vinăria Purcari. De la regiunea cu Indicație Geografică Protejată „Valul lui Traian”, au plecat acasă cu diplome vinăriile Vinăria din Vale, Fautor Winery, Vinăria Bostovan, Kazayak Vin, Vinuri de Comrat, Vinia Train, Podgoria Vin, Gitana Winery, Kara Gani. Și șase companii producătoare de divinuri au primit distincții: Călărași Divin, Barza Albă, Aroma, Vinăria Bardar, Kvint, Buchetul Moldovei.

Distincțiile „Cavalerul Vinului” – titluri onorifice oferite celor care au contribuit semnificativ la consolidarea identității Vinului Moldovei – au fost oferite doamnei Ludmila Catlabuga, ministră și domnului Sergiu Gherciu, secretar general în cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, dar și domnului Sergiu Pîslaru, de la Vinăria „Sălcuța”.
Tradițional, Vernisajul Vinului devine o platformă de premiere și pentru cele mai apreciate vinuri de către oaspeți. Astfel, după încheiere numărării voturilor, distincțiile au fost acordate:
- „Vernisaj IGP Rose” pentru Combinatul de vinuri Cricova
- „Vernisaj IGP Roșu” pentru Vinăria din Vale
- „Vernisaj IGP Alb” pentru Combinatul de vinuri Cricova
- Vernisaj Efervescent pentru Combinatul de vinuri Cricova
- Vernisaj Divin pentru Vinăria Ungheni
Vernisajul Vinului este un eveniment select, dedicat promovării culturii și a consumului vinului de calitate în Republica Moldova, sub egida brandului de țară „Vinul Moldovei. Uimitor de bun”.

Cea de-a XXIII-a ediția a Vernisajului Vinului a fost organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului și Asociațiile Viti-Vinicole IGP „Codru”, „Ștefan Vodă” și „Valul lui Traian”, cu suportul partenerului strategic UMAEF – Fondul American pentru Întreprinderi Ucraina – Moldova pentru suport.
Partenerii media ai evenimentului: AGRO TV Moldova, TVR Moldova;
Agora, Agrobizness.md, Agroexpert.md, Agromedia.md, Blogul „Călătorii cu gust”, Diez.md, Finewine.md, Infomarket.md, Locals.md, Newsmaker.md, Realitatea.md, wine-and-spirits.md, Logos Press.