Vetting: Dragalin, nemulțumită că averea rudelor sale va fi verificată: „Părinții, sora, mătușele, unchii mei nu și-au asumat asta”

Șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, susține că are unele reticențe privind procesul de vetting pe care ar urma să îl treacă atât ea, cât și procurorii din întreaga țară. Mai exact, Dragalin s-a arătat nemulțumită că în cadrul evaluării ar urma să fie verificată, inclusiv, averea rudelor sale. Procurorul șef de la anticorupție susține că și-a asumat o evaluare a veniturilor și a integrității sale, atunci când a acceptat să vină în funcția de șef al PA, însă rudele sale nu au făcut-o.

Veronica Dragalin a comentat, pe 13 martie, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la Rlive, evaluarea externă a procurorilor, care urmează să treacă un filtru de integritate etică și financiară, dacă își doresc să rămână în funcții. Șefa PA și-a exprimat deschis reticența față de acest exercițiu. Ea nu a exclus că mai mulți procurori ar urma să plece din sistem, din cauza evaluării.

„Vă este frică de acest exercițiu sau nu?”, a fost întrebată șefa PA.

„Nu aș folosi cuvântul frică, dar pot să spun că și eu am unele reticențe despre această procedură, mai ales pentru că, să vă spun drept, e mai mult din punct de vedere viața privată a membrilor de familie, a rudelor mele. Eu până la urmă am decis să vin în această funcție și mi-am asumat totul despre ce înseamnă să fiu în această funcție. Dar părinții mei, sora, mătușele, unchii mei nu și-au asumat asta”, a răspuns Veronica Dragalin.

Întrebată dacă „se examinează veniturile tuturor membrilor familiei”, Veronica Dragalin a răspuns: „Da, în chestionar suntem obligați să dăm numele/prenumele acestor rude, IDNP, ziua de naștere, în legătură cu faptul că averea lor poate fi verificată pentru a ne evalua pe noi din punct de vedere financiar”.

***

Amintim că Legislativul a adoptat, al sfârșitul lunii iulie, 2023, în lectura a doua, proiectul de lege  privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. Filtrul de integritate etică și financiară va fi trecut de circa 140 de judecători și circa 220 de procurori din funcții-cheie. Evaluarea externă va ținti, inclusiv, și candidații la eventualele funcții vacante, care vor câștiga concursurile până în 2025​.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Igor Grosu/Facebook

Roaming gratis pentru Moldova, din 2026. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen la Chișinău

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că tarifele de roaming între Republica Moldova și statele-membre UE vor fi eliminate, începând cu 1 ianuarie 2026. Anunțul a fost făcut pe 4 iulie în cadrul unei conferințe de presă cu președinta Maia Sandu și președintele Consiliului European, Antonio Costa, după primul summit Moldova-UE.

Noi vom elimina toate costurile de roaming. Din experiența noastră, în Uniunea Europeană, este o modalitate extraordinară de a conecta oamenii și business-urile”, a declarat Ursula von der Leyen.

Liberalizarea va avea loc la 1 ianuarie 2026.

Totodată, oficialii europeni au confirmat că Republica Moldova este pregătită să adere la programul „Roam like at Home”. Începând cu 1 ianuarie 2026, cetățenii moldoveni vor putea utiliza telefonia mobilă și internetul în UE fără taxe suplimentare.

***

Amintim că Summit-ul Republica Moldova – Uniunea Europeană a avut loc la Reședința de Stat din Chișinău.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: