Andrei Mardari / NewsMaker

Vicepremierul Nicu Popescu se va afla două zile la Bruxelles: va vorbi despre impactul războiului și aspirațiile europene

Vicepremierul, ministrul afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu efectuează în perioada 21 – 22 martie o vizită de lucru la Bruxelles pentru a discuta situația de securitate în regiune și a promova agenda de integrare europeană a țării noastre. Un anunț în acest sens a fost făcut de reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).

Programul va demara cu participarea la Consiliul pentru afaceri externe prezidat de Josep Borrell, ​​Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, vicepreședinte al Comisiei Europene. Aici urmează a fi desfășurat un schimb de opinii cu miniștrii afacerilor externe din statele membre ale UE cu privire la aspirațiile europene ale țării noastre, precum și situația de securitate regională generată de războiul din Ucraina.

De asemenea, șeful diplomației Republicii Moldova va avea întrevederi cu Olivér Várhelyi, comisarul european pentru vecinătate și extindere, Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne și alți înalți oficiali din cadrul Comisiei Europene.

Totodată, pe data de 22 martie, ministrul de externe Nicu Popescu va vorbi în cadrul Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European despre impactul războiului din Ucraina, gestionarea de către Moldova a crizei umanitare, situația de securitate regională și aspirațiile europene ale țării noastre.

Pe durata vizitei la Bruxelles, oficialul moldovean se va mai întâlni cu europarlamentari – reprezentanți ai diferitor grupuri parlamentare.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Cum explică Radu Marian afirmația despre salariul de 1000 de euro în Chișinău: „Înțeleg de ce unii sunt nedumeriți”

Deputatul Radu Marian, totodată președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, a venit cu precizări după ce, zilele trecute, a afirmat că salariul mediu în Chișinău este de aproximativ 1 000 de euro. El a spus că trebuia să menționeze că a avut în vedere salariul brut, adică fără deducerea impozitelor plătite de angajat. Totodată a făcut referire la datele statistice preconizate pentru final de an. Zilele trecute, pentru NewsMaker, economistul Veaceslav Ioniță a explicat că, în prezent, salariul mediu brut în capitală este în jur de 17.000 de lei, iar până la sfârșitul anului va ajunge la 19.300 de lei.

„Înțeleg de ce unii chișinăuieni sunt nedumeriți sau poate chiar supărați de afirmația mea precum că salariul mediu (brut – trebuia să menționez asta) în capitală este de 1000 euro. Sunt mulți care nu ating acest salariu”, a scris Radu Marian pe rețelele de socializare.

În continuare, el a menționat că „indicatorul salariului mediu este unul statistic, care reprezintă suma totală a fondului de salarizare brut împărțit la numărul de salariați dintr-o țară, regiune”.

„Este un indicator imperfect, cu multe probleme. Dar altul mai bun nu este astăzi. Salariul mediu brut preconizat pe toată țară la final de an este 16.100 lei. În Chișinău, conform BNS, salariul este cu aprx. 20% mai mare decât media națională, deci îl putem estima la 19.300 lei, adică aproximativ 950 euro, suma NETĂ fiind aprx 800 eur/lună. Deci un salariul mediu BRUT de 1000 euro este o realitate statistică – doar că mulți cetățeni au salarii mai mici de medie și de aici și nedumerirea”, a adăugat Marian.

***

Pe 8 iulie, Radu Marian a declarat că salariul mediu în Chișinău este de aproximativ 1.000 de euro. Declarația a fost făcută la emisiunea „Puterea a Patra” de la postul de televiziune N4. Prezentatoarea l-a întrebat de mai multe ori dacă este sigur că este vorba despre 1.000 de euro. Marian a confirmat acest lucru de mai multe ori, adăugând că, în Chișinău, salariile sunt „foarte mari” comparativ cu regiunile Moldovei. Totodată, potrivit lui Marian, aproximativ o treime din cetățenii angajați lucrează în Chișinău. Deputatul a spus acest lucru explicând prețurile ridicate la imobiliare în capitală și vorbind despre accesibilitatea cumpărării, comparativ cu situația de acum 20 de ani.

Pe 9 iulie, jurnalistul NewsMaker, Nicolae Paholinițchi, a analizat situația reală. În acea zi, cursul euro stabilit de Banca Națională a fost de 19,82 lei pentru 1 euro. Prin urmare, Marian a vorbit despre un salariu mediu în Chișinău de aproximativ 20.000 de lei.

Pe baza datelor Biroului Național de Statistică s-a constatat că salariul mediu în Chișinău în primul trimestru al anului 2025 a fost de aproximativ 17.000 de lei, adică în jur de 860 de euro. Directorul companiei sociologice Date Inteligente, Mihai Bologan, a atras atenția că statistica ia în calcul salariul mediu „brut”, adică fără deducerea impozitelor plătite de angajat. De fapt, salariul „net”, adică suma pe care angajatul o primește efectiv în mână, este de 13.947 de lei, sau aproximativ 703 euro.

Economistul Veaceslav Ioniță consideră că Marian, de fapt, a folosit concluziile și previziunile sale. „Eu am declarat că, în acest an, salariul mediu anual brut va fi în jur de 1.000 de euro, iar cel net — undeva între 820 și 840 de euro”, a spus Ioniță, adăugând că, în prezent, salariul mediu brut este în jur de 17.000 de lei, iar până la sfârșitul anului va ajunge la 19.300 de lei. Potrivit lui Ioniță, salariul mediu brut la nivel național, la finalul acestui an, va fi de aproximativ 900 de euro.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: