Guvernul Republicii Moldova

Vicepremierul pentru reintegrare: „Războiul din Ucraina a influențat deja soluționarea conflictului transnistrean”

Războiul din Ucraina a influențat soluționarea conflictului transnistrean, iar negocierile în formatul 5+2 programate pentru luna mai, cel mai probabil, nu vor avea loc. O declarație în acest sens a fost făcută de vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian, pe 10 martie, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

Fără îndoială că războiul din Ucraina a influențat deja soluționarea conflictului transnistrean. În ultimele două săptămâni, a fost dată peste cap toată agenda pe care o făcusem în relațiile noastre cu Tiraspolul. Nu cred că vor avea loc negocierile în format 5+2 programate pentru luna mai. Fundalul, regional este altul, situația noastră este alta. În momentul de față se gestionează alte crize. Dosarul transnistrean devine tot mai mult o anexă a problemei cu care se confruntă Ucraina. De felul cum va evolua conflictul din Ucraina depinde cum va evolua procesul de negocieri și de soluționare a conflictului transnistrean. Nu o putem ascunde asta”, a spus Serebrian.

Vicepremierul pentru reintegrare a mai spus că a fost printre persoanele care a considerat acest război „improbabil”. Totuși, Serebrian spune că economia Rusiei va fi puternic afectată, iar cetățenii acestei țări vor simți efectele chiar în următoarele zile.

Șeful de la Reintegrare mai declară că și pericolul unui război nuclear nu a fost mai mare niciodată ca acum.

„Trebuie să fim foarte precauți. Eu cred că Occidentul a făcut tot ce se poate pentru a opri tensiunile, escaladarea conflictului. Nu știu dacă Occidentul mai are pârghii de a influența procesul de negocieri. Cred că 3 țări pot juca un rol de mediator – Turcia, Israel și China”, susține Oleg Serebrian.

Cu referire la securitatea Republicii Moldova, în contextul războiului din Ucraina, oficialul a menționat că nu există riscuri la moment, dar nici temei de „liniște în totalitate”.

„Este un element de presiune psihologică pentru cetățeni, plus că avem acest dosar deschis, problema transnistreană si este un memento că lucrurile pot să scape de sub control. Războiul are logica lui, războiul nu este rațional. Există perioade când scade sub control, iar planurile sunt distruse. Pentru moment situația este calmă. Nu ne oferă prilejul să credem că există temei de îngrijorări exagerate”, precizează Serebrian.

Pe 10 martie s-au împlinit 15  zile de la invazia Rusiei în Ucraina. Moscova refuză să recunoască că este un „război” și insistă că a lansat o „operațiune specială militară, pentru demilitarizarea și „denazificarea” Ucrainei”.

Știrile NewsMaker în română le puteți găsi și pe pagina noastră de Facebook, dar și pe Telegram.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Parlamentul Republicii Moldova

Grosu, despre reținerea lui Plahotniuc: „Urciorul nu merge de multe ori la aeroport”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că reținerea oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc în Grecia este rezultatul a „foarte multă muncă” atât din partea autorităților moldovenești, cât și din partea celor elene. Oficialul a declarat că în continuare urmează un proces „laborios” pentru extrădarea lui Plahotniuc în Republica Moldova. Precizările au fost făcute în cadrul ediției din 24 iulie a emisiunii „Vocile Puterii” de la Exclusiv TV.

Instituțiile își fac meseria. Încet, dar sigur. Sigur, în spatele acestui eveniment, a fost și este foarte multă muncă. Pe de o parte, acea informație care a fost pusă la dispoziția autorităților elene, deja munca autorităților elene în cazul dat și care a culminat cu aceste evenimente”, a declarat Igor Grosu.

Acesta a menționat că în continuare urmează procesul de extrădare a lui Plahotniuc, pe care l-a catalogat ca fiind unul „laborios”.

Pentru că sunt proceduri complexe. Sunt sigur că autoritățile elene vor solicita mai multă informație. Ea trebuie pusă la dispoziție foarte atent, minuțios, analizat orice demers, orice informație pusă la dispoziție pentru a obține rezultatul pe care noi cu toții ni-l dorim. Concluzia este că urciorul nu merge de multe ori la aeroport”, a spus el.

Amintim că Vladimir Plahotniuc și fostul deputat democrat Constantin Țuțu au fost reținuți pe 22 iulie pe un aeroport din Grecia, în timp ce încercau să părăsească țara cu destinația Dubai. Pe 23 iulie, oligarhul fugar a fost plasat în arest preventiv, iar pe 24 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a anunțat că a expediat autorităților elene cererea oficială de extrădare în privința lui Plahotniuc.

Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru presa din România că Plahotniuc ar urma să fie extrădat în Moldova, și nu în Rusia, chiar dacă și Moscova a cerut extrădarea sa, la o zi de la reținerea în Grecia. Potrivit lui Cernăuțeanu, prioritate are țara care a depus prima solicitare, în cazul de față Moldova.

Pe 24 iulie, poliția anunță a anunțat că, în urma reținerii lui Plahotniuc și Țuțu, au fost ridicate mai multe documente ce indică folosirea unor identități multiple. Actele, eliberate de mai multe state, conțin nume, fotografii și date de naștere diferite – unele fiind emise chiar de același stat, dar pentru identități diferite.

Vladimir Plahotniuc este cercetat penal în Republica Moldova pentru săvârșirea unor infracțiuni grave, inclusiv crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani, în conformitate cu Codul Penal.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: