Victor Chironda îi cere primarului Ion Ceban să-și dea demisia: „Corupția a mers prea departe”
Full Article 3 minutes read

Victor Chironda îi cere primarului Ion Ceban să-și dea demisia: „Corupția a mers prea departe”

Fostul viceprimar al Chișinăului, Victor Chironda, consideră că tot ce se întâmplă acum în jurul Hotelului Național nu este altceva decât „un scenariu jucat de primărie” care va duce la faptul că proprietarul imobilului va obține autorizație de demolare prin instanțe. În acest sens, în cadrul unei conferințe de presă din data de 23 mai, Chironda a cerut demisia edilului Ion Ceban. 

„Ion Ceban și Dogotaru [arhitectul principal] se vor uita doar la tot ce se întâmplă și vor da vina pe instanță. Acest lucru confirmă încă o dată că acum un an, când am spus că această decizie este ilegală [de demolare], am avut dreptate”, a spus fostul viceprimar.

Moldova-Tur [care deține hotelul], spune Chironda, va participa în curând la a doua parte a „acestui balet” și va contesta în instanță decizia Primăriei de a retrage autorizația.

„Corupția în Primăria [Chișinău] a mers prea departe”, a adăugat Chironda. El i-a cerut lui Ion Ceban, arhitectului-șef al capitalei Svetlana Dogotaru și viceprimarului Ilie Ceban să demisioneze.

***

Pe 20 mai a început să fie construit un gard în jurul hotelului Național din Chișinău. A apărut o informație precum că hotelul urmează să fie demolat. Cei din cadrul companiei, care efectuează lucrările de pregătire, au dat asigurări că există toate actele permisive pentru demolare. Iar cei de la primărie au comunicat că termenul autorizației de demolare a edificiului a expirat de mult. La rândul lor, polițiștii au spus că gardul este instalat pentru a bloca intrarea în hotel a adolescenților fără adăpost.

Mai târziu, primarul Ion Ceban i-a retras companiei Moldova-Tur, care deține hotelul, autorizația de demolare acordată în vara anului trecut. Autorizația a fost retrasă din cauza „încălcărilor depistate la fața locului”.

Pe 23 mai, edilul Ion Ceban a declarat că autoritățile municipale nu au încălcat legislația cu privire la cazul Hotelului Național. „Această clădire, despre care specialiștii cunosc bine că este proprietate și că nu a fost încălcată legislația de către Primărie, a devenit spre mare regret un joc în mâinele celor care tare își doresc să compromită măcar cumva Primăria municipiului Chișinău”, a spus Ceban.

Tot el a adăugat că autoritățile municipale „s-au pomenit” că Hotelul Național este îngrădit cu un gard improvizat, iar drumul public – închis. „Nu era permisiune de la Primărie pentru aceste acțiuni. Culmea este că Poliția, prezentă la fața locului, nu întreprindea nimic, trebuia să intervină îndată deoarece autorizație nu exista de la Primărie. Explicația celor de la Poliție era că gardul se instalează pentru ca oamenii străzii să nu aibă acces în clădire. Noi credem că de fapt s-a vrut intervenția de demolare și de învinuire a Primăriei de toate. Ca să fie foarte clar, într-un final, Primăria a revocat autorizația de demolare a hotelului”, a adăugat edilul.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: