„Victorie-Победа” lui Ilan Șor nu va putea participa la alegerile din 20 octombrie. Decizia CSJ
Full Article 2 minutes read

„Victorie-Победа” lui Ilan Șor nu va putea participa la alegerile din 20 octombrie. Decizia CSJ

Recursul depus de partidele afiliate politicianului fugar Ilan Șor împotriva Comisiei Electorale Centrale a fost declarat inadmisibil de Curtea Supremă de Justiție. Astfel,  așa numitul bloc electoral „Victorie-Победа” nu va putea participa la alegerile din 20 octombrie, potrivit hotărârii pronunțate pe 29 august, în absența părților. 

La ședința din 7 august, Comisia Electorală Centrală (CEC) a refuzat înregistrarea blocului „VICTORIE – ПОБЕДА” pentru referendumul republican constituțional și alegerile prezidențiale din 20 octombrie. De asemenea, Comisia a sesizat Autoritatea Națională de Integritate (ANI) pentru a verifica dacă unii membri ai blocului și-au depus declarațiile de avere.

Din acest bloc ar fi făcut parte partide ca Partidul Politic „Renaștere”, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Politic „Șansă” și Partidul Politic „Victorie”. CEC a fost contestată pe cale legală, dar Curtea de Apel Chișinău a susținut decizia Comisiei. Detalii AICI.

Echipa lui Ilan Șor a acuzat CEC de decizii motivate politic, calificând refuzul ca fiind o comandă politică a guvernării.

În aprilie, 2024, oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a anunțat de la Moscova despre „crearea blocului politic Victorie”.  La eveniment au participat bașcanul Evghenia Guțul, președintele Adunării Populare al Găgăuziei Dmitrii Constantinov, liderul „Șansă” Alexei Lungu, deputata Marina Tauber, inclusiv parlamentarul Vasile Bolea. De pe scena unui hotel din Rusia, politicianul fugar Ilan Șor a spus că „astăzi în fața noastră sunt două evenimente importante, primul – alegerile prezidențiale și al doilea eveniment – referendumul”. Șor a mai spus că „alternativa” blocului este „prietenia și colaborarea cu Federația Rusă”. Detalii AICI.

Tot în această primăvară, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Adrian Cheptonar a declarat că persoanele care au participat la Moscova, la Congresul de constituire a blocului „Victoria”, vor putea fi acuzate pentru trădare de patrie.  El a adăugat că Rusia nu ar fi acceptat niciodată ca asemenea acțiuni să aibă loc „în oglindă”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: