VIDEO Agricultorii își continuă protestul, cu tehnica agricolă. Vama Leușeni – blocată
Full Article 2 minutes read

VIDEO Agricultorii își continuă protestul, cu tehnica agricolă. Vama Leușeni – blocată

Fermierii din raioanele Moldovei își continuă protestul, început pe 7 februarie. Aceștia s-au îndreptat astăzi, 10 februarie, cu tractoarele, în coloană, spre vama Leușeni. Manifestanții au claxonat și, la un moment dat, chiar au blocat o bandă de circulație cu tehnica agricolă. Ordinea publică este asigurată de oamenii legii. Mai multe imagini video în acest sens au fost publicate de Asociația „Forța Fermierilor”, pe rețelele de socializare.

Amintim că agricultorii din cadrul Asociației „Forța Fermierilor” și-au început protestele încă la sfârșitul anului 2023, pentru că autoritățile nu pun în aplicare cele trei revendicări pe care le-au înaintat. Aceștia cer impunerea unui moratoriu băncilor asupra aplicării amenzilor, înființarea unei comisii speciale care să analizeze cazurile fermierilor care nu pot să-și plătească datoriile și alocarea a 50% din fondurile Agenției Naționale de Plăți pentru Agricultură pentru compensarea pierderilor pentru culturile de floarea-soarelui și porumb în 2023.

De cealaltă parte, Guvernul a anunțat că constituit un grup de lucru, care va stabili cum și cu cât vor fi ajutați agricultorii care riscă să falimenteze. Ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a precizat, anterior, că din grupul de lucru vor face parte reprezentanți ai Ministerului Industriei Alimentare, ai Ministerului Economiei, Finanțelor, precum și reprezentanți ai Asociației „Forța Fermierilor” și ai Federației Naționale a Fermierilor.

În ianuarie 2024, Forța Fermierilor a criticat activitatea Comisiei speciale creată de Guvern, pentru analiza problemelor datoriilor agricultorilor. Potrivit fermierilor, comisia nu este funcțională și autoritățile ar „mima” procesul de ajutor țintit. De cealaltă parte, potrivit Ministerului Agriculturii, comisia nu poate interveni direct în relațiile comerciale dintre doi agenți economici. Ministerul a dat asigurări că vor fi depuse eforturi ca să fie găsite soluții.

Nemulțumiți că ajutorul din partea Guvernului nu mai vine, fermierii din raionul Cahul și Cantemir au ieșit pe 7 februarie, cu tehnica agricolă, la un protest pașnic. Ei au spus că perioada în care vor manifesta este nedeterminată. Două zile mai târziu, Forța Fermierilor a anunțat că manifestației se alătură și agricultorii din raioanele Hăncești, Telenești, Căușeni și Criuleni,

„Fermierii sunt disperați și decapitalizați și nu au resurse minimale pentru lucrările de primăvară”, susține Forța Fermierilor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: