UPDATE Fermierii amenință că ar putea bloca, joi, vămile Leușeni și Sculeni, dar și câteva drumuri naționale
Full Article 3 minutes read

UPDATE Fermierii amenință că ar putea bloca, joi, vămile Leușeni și Sculeni, dar și câteva drumuri naționale

Fermierii vor continua să protesteze și în data de 8 iunie. Anunțul a fost făcut de asociația „Forța Fermierilor”, care a precizat „este posibil” că vor fi blocate vămile Leușeni și Sculeni, precum și drumurile naționale Hâncești – Leova, Orhei-Rezina și Bălți – Chișinău. Mai mult, în cazul în care revendicările acestora nu vor fi auzite de guvern, agricultorii vor continua protestul luni, de data aceasta – în capitală.

Potrivit asociației „Forța Fermierilor”, la protestul din 7 iunie au participat peste 550 unități de tehnică agricolă și peste o mie de fermieri și angajați din sectorul agrar aproape din toate raioanele țării.

Agricultorii au blocat mai multe trasee naționale, cum ar fi Căușeni – Ștefan Vodă, Chișinău – Leușeni, Leova – Cantemir, Edineț-Bălți și Cahul- Cantemir.

Vă informăm că mîine, 8 iunie, protestul nostru va continua parțial în teritoriu. Este posibil că vor fi blocate vămile Leușeni și Sculeni, drumurile naționale Hâncești – Leova, Orhei-Rezina și Bălți – Chișinău. Totodată o parte din fermierii protestatari se vor retrage pentru finalizarea lucrărilor agricole de erbicidare. Dacă acțiunile de azi și mâine nu vor avea efect în privința îndeplinirii revendicărilor noastre, atunci luni, la prima oră mai mulți fermieri se pornesc cu tehnica agricolă, camioanele și alt transport la capitala. Vom lupta pănă la realizarea cerințelor noastre, întrucât alternativa este  insolvența agricultorilor mici și mijlocii și catastrofa satelor noastre”, se arată în declarația asociației.

UPDATE (8 iunie) „Forța Fermierilor” a precizat că, pe 8 iunie, posibilele blocaje a traseelor naționale lăngă vămile Sculeni și Leușeni, precum și drumurilor Hâncești-Leova, Orhei – Rezina și Bălți – Orhei vor avea loc în intervalul orelor 11:00-13:00.

Ce vor fermierii?

„Forța Fermierilor” îi cere Guvernului de la Chișinău să-și asume public mai multe angajamente față de fermieri, printre care:

  • alocarea, nu mai târziu de 1 august 2023, a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoare de cel puțin 3 000 lei per hectar la culturile agricole de primă grupă;
  • restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina;
  • obligarea Portului Giurgiulești, în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023, să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească sau achitarea, până la 1 iulie 2023, a tuturor datoriilor la subvențiilor pentru anul 2022.

Reprezentanții Asociației Forța Fermierilor s-au întâlnit, pe 6 iunie, la Guvern, cu prim-ministrul Dorin Recean. La discuții a participat și vicepremierul, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea. Fermierii s-au arătat, însă, nemulțumiți de discuție, în ciuda promisiunilor Executivului, dar și a ajutorului oferit de Guvern în această perioadă. Executivul a chemat agricultorii la masa de discuție și a dat asigurări – problemele din sistem vor fi rezolvate gradual.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: