Proteste Agricultorii
Максим Андреев, NewsMaker

UPDATE Fermierii amenință că ar putea bloca, joi, vămile Leușeni și Sculeni, dar și câteva drumuri naționale

Fermierii vor continua să protesteze și în data de 8 iunie. Anunțul a fost făcut de asociația „Forța Fermierilor”, care a precizat „este posibil” că vor fi blocate vămile Leușeni și Sculeni, precum și drumurile naționale Hâncești – Leova, Orhei-Rezina și Bălți – Chișinău. Mai mult, în cazul în care revendicările acestora nu vor fi auzite de guvern, agricultorii vor continua protestul luni, de data aceasta – în capitală.

Potrivit asociației „Forța Fermierilor”, la protestul din 7 iunie au participat peste 550 unități de tehnică agricolă și peste o mie de fermieri și angajați din sectorul agrar aproape din toate raioanele țării.

Agricultorii au blocat mai multe trasee naționale, cum ar fi Căușeni – Ștefan Vodă, Chișinău – Leușeni, Leova – Cantemir, Edineț-Bălți și Cahul- Cantemir.

Vă informăm că mîine, 8 iunie, protestul nostru va continua parțial în teritoriu. Este posibil că vor fi blocate vămile Leușeni și Sculeni, drumurile naționale Hâncești – Leova, Orhei-Rezina și Bălți – Chișinău. Totodată o parte din fermierii protestatari se vor retrage pentru finalizarea lucrărilor agricole de erbicidare. Dacă acțiunile de azi și mâine nu vor avea efect în privința îndeplinirii revendicărilor noastre, atunci luni, la prima oră mai mulți fermieri se pornesc cu tehnica agricolă, camioanele și alt transport la capitala. Vom lupta pănă la realizarea cerințelor noastre, întrucât alternativa este  insolvența agricultorilor mici și mijlocii și catastrofa satelor noastre”, se arată în declarația asociației.

UPDATE (8 iunie) „Forța Fermierilor” a precizat că, pe 8 iunie, posibilele blocaje a traseelor naționale lăngă vămile Sculeni și Leușeni, precum și drumurilor Hâncești-Leova, Orhei – Rezina și Bălți – Orhei vor avea loc în intervalul orelor 11:00-13:00.

Ce vor fermierii?

„Forța Fermierilor” îi cere Guvernului de la Chișinău să-și asume public mai multe angajamente față de fermieri, printre care:

  • alocarea, nu mai târziu de 1 august 2023, a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoare de cel puțin 3 000 lei per hectar la culturile agricole de primă grupă;
  • restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina;
  • obligarea Portului Giurgiulești, în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023, să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească sau achitarea, până la 1 iulie 2023, a tuturor datoriilor la subvențiilor pentru anul 2022.

Reprezentanții Asociației Forța Fermierilor s-au întâlnit, pe 6 iunie, la Guvern, cu prim-ministrul Dorin Recean. La discuții a participat și vicepremierul, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea. Fermierii s-au arătat, însă, nemulțumiți de discuție, în ciuda promisiunilor Executivului, dar și a ajutorului oferit de Guvern în această perioadă. Executivul a chemat agricultorii la masa de discuție și a dat asigurări – problemele din sistem vor fi rezolvate gradual.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Noapte tensionată pentru Evghenia Guțul: „Bărbați necunoscuți, în civil, se plimbau prin curte”. Precizările poliției

Noapte tensionată pentru bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, aflată în arest la domiciliu. Fiind prezentă la ședința de judecată din 3 iulie, aceasta a relatat presei că, în noaptea de miercuri spre joi, între orele 00:00 și 03:00, persoane necunoscute, îmbrăcate în civil, se aflau în curtea blocului în care locuiește.

„Câteva ore, începând cu ora 12 noaptea până la ora 3, noi încercam să aflăm cine e în curte. Trei-patru bărbați, îmbrăcați în civil, se plimbă. Ne uităm pe camere de supraveghere și nu înțelegem cine sunt”, a povestit bașcana pentru presă.

În cele din urmă, bașcana a menționat că a sesizat poliția, dar s-a adeverit că persoanele date erau, de fapt, responsabili legali, care monitorizau respectarea de către Evghenia Guțul a măsurii de arest la domiciliu.

„Soțul meu a ieșit și i-a întrebat cine sunt. Persoanele au hotărât să nu explice. Au spus că ei acolo stau și au dreptul să o facă, deși ei nu sunt locatari ai blocului. Am chemat poliția, pentru că nu cunoaștem cine sunt, dacă erau hoți. S-a adeverit că sunt supraveghetori suplimentari”, a relatat Guțul.

Aceasta s-a arătat deranjată de faptul că nu a fost informată despre prezența agenților în zona casei sale.

„Din păcate, poliția acum se luptă cu pensionarii și opoziția. Acum câteva echipaje de polițiști sunt la mine acasă. Noi nu suntem împotrivă, dar să spună și să explice că uite, noi o să fim cu voi. Cel mai important e că dimineața, tot acești oameni au spus că da, noi o să fim cu dumneavoastră. Dar au putut face acest lucru de la început. Este greu atâta timp emoțional”, a declarat ea.

Solicitată de NewsMaker, ofițera de presă a Poliției, Mariana Bețivu, a explicat că, având în vedere măsura de arest la domiciliu în privința bașcanei, prezența agenților în zona locuinței sale este legală.

„În urma hotărârii judecătorești din 13 iunie, persoana a fost plasată în arest la domiciliu. Conform prevederilor legale, poliția are obligația de a monitoriza respectarea acestei măsuri fără obligația de a anunța în prealabil persoana în cauză”, se arată în comunicatul poliției.

Oamenii legii au precizat că, pentru prevenirea oricăror incidente, pot fi prezenți în apropierea locuinței „în scopul supravegherii discrete și al asigurării unui climat de siguranță pentru întreaga comunitate”.

Pe 3 iulie, Judecătoria sectorului Buiucani continuă să examineze dosarul în care este vizată bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, susținută activ de oligarhul fugar Ilan Șor. Ședința de judecată a început la ora 9:00. Între timp, în fața sediului instanței are loc un protest.

Cei adunați în fața instanței scandează: „Evghenia, eroul nostru”, „Svetlana, suntem cu tine”, „Evghenia, suntem cu tine”, „Libertate”.

La ultima ședință de judecată, pe 1 iulie 2025, procurorii au cerut o pedeapsă de 9 ani de închisoare în regim semi-închis pentru Evghenia Guțul, în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor”. De asemenea, acuzatorii au solicitat ca aceasta să fie privată, timp de 5 ani, de dreptul de a face parte dintr-un partid politic.

Pe lângă Evghenia Guțul, procurorii au solicitat o pedeapsă de 8 ani de închisoare și pentru Svetlana Popan, șefa oficiului principal al ex-Partidului „ȘOR”.

Conform procurorului de caz, Cristina Gladcov, ambele inculpate sunt vizate în dosar pe două capete de acuzare. Totodată, acuzatorii au cerut confiscarea sumelor menționate în actul de învinuire și menținerea sechestrelor, pentru a asigura recuperarea prejudiciilor în favoarea statului. În cazul Evgheniei Guțul, prejudiciul estimat este de 40 de milioane de lei, iar în cazul Svetlanei Popan – de 9 milioane de lei.

După ședința de judecată, Guțul a spus că dosarul penal în care este acuzată de finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor” ar avea un caracter politic. Ea adăugat că ar fi fost vizată în mod selectiv din cauza funcției pe care o deține, în timp ce alte persoane cu roluri mai importante în ierarhia partidului – declarat între timp neconstituțional – ar fi fost scutite de urmărirea penală.

***

Amintim că, în aprilie 2024, Procuratura Anticorupție a trimis în instanța de judecată cauza împotriva Evgheniei Guțul. Conform procurorilor, Guțul – activând în cadrul Departamentului de monitorizare, planificare și control al ex-Partidului „ȘOR” – a introdus sistematic bani de contrabandă în Moldova, preponderent din Rusia, în perioada 2019-2022. De asemenea este învinuită că a coordonat activitatea unor Oficii Teritoriale ale ex-Partidului „ȘOR”, fiind responsabilă de verificarea, confirmarea listelor și remunerarea participanților la protestele organizate la Chișinău de fosta formațiune. Astfel, prin această activitate, Guțul ar fi acceptat finanțarea ex-partidului din partea unei grupări criminale organizate cu 42,4 milioane de lei.

Acuzații similare au fost înaintate și împotriva Svetlanei Popan. Potrivit actului de acuzare, în perioada septembrie-noiembrie 2022, aceasta a acceptat cu bună știință 9,7 milioane de lei de la o grupare criminală organizată. Mijloacele financiare ar fi fost utilizate pentru a achita protestatarii ex-partidului, precum și salarii necontabilizate (în plicuri) membrilor de oficii teritoriale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: