VIDEO Ar fi primit câte $1500 pentru fiecare ștampilă aplicată: polițist de frontieră din Moldova, reținut

Percheziții la Dondușeni și Ocnița, precum și la un punct de trecere a frontierei. Patru persoane au fost reținute, printre care un polițist de frontieră. Cel din urmă este bănuit că ar fi primit câte $1.500 per fiecare ștampilă aplicată, în cazul intrării și tranzitării ilegale a Moldovei de către cetățeni ai Ucrainei. Ucrainenii erau transportați ilegal cu barca peste Nistru, contra sumelor de $7.000-$8.000 per persoană. Aceștia traversau frontiera de stat, prin ocolirea punctelor de trecere, în grupuri formate din 10 persoane. Precizările au fost făcute de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). 

PCCOCS a anunțat că un polițist de frontieră și trei civili au fost reținuți. Aceștia sunt bănuiți de facilitarea intrării și tranzitării ilegale a Moldovei de către cetățeni ai Ucrainei, în ianuarie-februarie 2024.

Procuratura a raportat că ucrainenii erau transportați ilegal cu barca peste Nistru, contra sumelor de $7.000-$8.000 per persoană.

Ulterior, din acești bani, organizatorii grupului infracțional i-ar fi achitat polițistului de frontieră a câte $1.500 per ștampilă aplicată și introducerea în sistemul informațional, pentru legalizarea intrării lor în Moldova. Conform schemei, aceștia organizau traversarea frontierei de stat (prin eludarea punctelor de trecere) pentru grupuri formate din a câte 10 ucraineni”, au comunicat reprezentanții PCCOCS.

Pe 5 martie au avut loc percheziții la Dondușeni și Ocnița, și la un punct de trecere a frontierei, cu sprijinul Poliției de Frontieră și al angajaților „Fulger”.

Drept rezultat, cei patru bănuiți au fost reținuți, precum și au fost ridicate probe importante cauzei penale, care urmează să fie supuse cercetării. Ansamblul de probe urmează să fie cercetat de PCCOCS, care va determina necesitatea aplicării arestului în privința bărbaților reținuți cu vârste cuprinse între 30 și 63 de ani. Între timp, aceștia beneficiază de garanțiile procedurale și prezumția nevinovăției prevăzute de lege”, au conchis reprezentanții PCCOCS.

De la începutul invaziei ruse, Ucraina a interzis călătoriile în străinătate ale bărbaților de vârstă militară (18-60 de ani), cu câteva excepții (de exemplu, călătoriile le sunt permise bărbaților cu trei sau mai mulți copii).

Cum să ajungi în Moldova din Ucraina acum? La această întrebare se caută cel mai des răspuns pe Google în ultimii doi ani. Nu doar femeile, copiii și vârstnicii au fugit și fug de războiul din Ucraina, ci și bărbații cu vârstă de recrutare care nu pot sau nu vor să lupte. Ultimii – deseori ilegal. Dar drepturile lor ar putea fi în curând limitate, sau chiar le-ar putea „facilita” întoarcerea în patrie. Sunt mulți dintre aceștia și în Moldova. Cum ar trebui să-i tratăm? Cum îi va trata Moldova după ce Ucraina va adopta o nouă lege a mobilizării? NewsMaker a povestit istoriile „ucrainenilor ilegali”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: