VIDEO Astăzi va fi publicat chestionarul UE care a fost completat de Moldova. Gavrilița: „Va fi o carte bună pentru biblioteci”
Full Article 2 minutes read

VIDEO Astăzi va fi publicat chestionarul UE care a fost completat de Moldova. Gavrilița: „Va fi o carte bună pentru biblioteci”

Chestionarul care a fost completat de Republica Moldova pentru a obține statutul de țară candidată la aderarea UE va fi făcut public astăzi. Anunțul a fost făcut pe 24 iunie, de prim-ministra Natalia Gavrilița.

Premierul a explicat și de ce nu a fost făcut public până acum.

Există uneori anumite procese politice care au loc, am trecut o perioadă de evaluare. În această perioadă erau state care aveau opinii diferite. Nu vroiam ca discuția despre detalii tehnice să împiedice procesului de negociere, diplomație. Există și o anumită concurență între state, dacă vreți, și era o informație, pe care am considerat-o noi că pentru o perioadă de timp este mai bine să nu fie în spațiul public ca să nu perturbeze procesul politic. Vedeți că nici alte state nu au publicat. Au publicat doar întrebările”, a precizat prim-ministra.

Natalia Gavrilița a spus că aces chestionar va fi o carte bună pentru biblioteci.

Noi astăzi vom publica și întrebările și răspunsurile și veți vedea ce muncă enormă au depus și funcționarii publici, organizațiile non guvernamentale și oameni din diasporă, care ne-au asistat în acest proces. Cred că va fi o carte bună pentru biblioteci”, a menționat prim-ministra.

Prima parte a chestionarului completat de aderare la Uniunea Europeană a fost transmis, ambasadorului UE la Chișinău de către Natalia Gavrilița, pe 22 aprilie, iar a doua parte pe 12 mai.

Amintim că președinta Maia Sandu a anunțat, pe 3 martie, că Republica Moldova depune cererea de aderare la Uniunea Europeană. Documentul a fost semnat în fața presei de către șefa statului, președintele Parlamentului Igor Grosu și premierul Natalia Gavrilița.

Pe 11 aprilie, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu anunța că țara noastră a primit chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE a Republicii Moldova. Lista de întrebări a fost înmânată oficialului moldovean de comisarul pentru vecinătate și extindere Olivér Várhelyi.

Pe 23 iunie, Republica Moldova a obținut statutul de țară candidat la aderarea UE.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: