O barcă din lemn recent descoperită la fundul râului Nistru a fost adusă la Muzeul Național de Istorie a Moldovei pentru a fi conservată și expusă vizitatorilor. Monoxila are o lungime de peste 7 metri și o greutate impunătoare, întrucât 30 de oameni și-au unit forțele pentru a o ridica de la pământ. Se estimează că această piesă din lemn ar putea avea o vechime de câteva zeci de secole și ar fi fost utilizată pentru pescuit, transport sau, în unele cazuri, poate chiar pentru piraterism. Este prima barcă cu astfel de capacități descoperită și care urmează să fie salvgardată de către arheologi.
Grație perseverenței lui Igor Bîzgan, un scafandru amator și rezident al localității Puhăceni din raionul Anenii Noi, barca antică a fost adusă la suprafață abia acum. După trei ani de muncă asiduă și investiții în echipamentul necesar de către localnic, această descoperire valoroasă urmează să devină un exponat deosebit în Muzeul Național de Istorie din Chișinău. În prezent, arheologii au demarat procesul de conservare a bărcii, iar pentru a asigura o restaurare corespunzătoare, este nevoie de timp.
„Prima etapă a fost spălarea mâlului și depunerilor majore de pe ea. Acum este etapa a doua când ea a fost iarăși udată și învelită cât de cât se poate ermetic ca umiditatea din lemn să nu se evapore. Cred că în jur de un an de zile o să dureze toate procedurile, toate etapele”, a declarat arheologul Valeriu Bubulici.
Arheologii presupun că barca din lemn ar avea mii de ani, cel mai probabil, a fost cioplită dintr-un buştean de stejar. Specialiștii au colectat probele necesare, care vor fi trimise la diverse laboratoare pentru a fi supuse datării cu ajutorul metodei radiometrice bazate pe izotopul 14 de carbon. Această tehnică poate furniza informații precise despre vârsta materialelor.
„O să precizăm specia de lemn, noi credem că-i din stejar, dar asta nu este după factură, structură, culoare. Seamănă să fie stejar. Totodată, cronologia o să ne arate din ce perioadă este mai precis. Noi, credem inițial să fie din secolul, după formă și tipul de vas, să fie cam din perioada medievală din secolul IX – X”, a explicat arheologul Valeriu Bubulici.
Arheologii subliniază că această piesă din lemn are o semnificație deosebită, atât din punct de vedere istoric, cât și din perspectiva sa materială. În viitorul apropiat, se va înființa o comisie specială pentru a aprecia valoarea acestei descoperiri din adâncurile Nistrului.
„Din punct de vedere istoric are o valoare inestimabilă deoarece piese de acestea se găsesc foarte rar. Prin toate analizele și probele care vor fi făcute o să completeze goluri în situații istorice”, a adăugat arheologul.
Până în acest moment, bugetul necesar pentru conservarea bărcii nu a fost stabilit, dar Muzeul Național de Istorie este hotărât să suporte integral toate cheltuielile pentru conservarea acestui patrimoniu cultural valoros.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!