VIDEO Comisia pentru Situații Excepționale își va justifica deciziile în plenul Parlamentului. Carp: „Vor demonstra că au fost necesare și legale”
Full Article 2 minutes read

VIDEO Comisia pentru Situații Excepționale își va justifica deciziile în plenul Parlamentului. Carp: „Vor demonstra că au fost necesare și legale”

Comisia pentru Situații Excepționale va fi obligată să-și justifice deciziile aprobate în perioada stării de urgență, în plenul Parlamentului, pentru a demonstra „că ele au fost necesare și legale”. Cel puțin asta prevede o modificare a legii 212 privind regimul stării de urgență, de asediu sau de război, anunțată de președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp.

„Modificarea prevede mai multă transparență în activitatea Comisiei pentru Situații Excepționale pentru că toate deciziile pe care le ia comisia în vederea soluționării anumitor probleme, care apar pe parcursul stării de urgență. Conform modificărilor propuse, articolul 20 alineatul 1 va cuprinde noi măsuri aplicabile pe durata stării de urgență și vor permite acoperirea juridică a mai multor situații cu care se confruntă autoritățile competente”, a precizat Lilian Carp.

Printre modificări se menționează instituirea unui regim special de activitate pentru punctele de trecere ale frontierei de stat:

-Reglementarea admisiei, șederii și documentării străinilor cu aplicarea și respectarea măsurilor specifice dispuse de către autoritățile competente.

-Reprofilarea și schimbarea destinației și a modului de activitate a instituțiilor publice și private în funcție de necesitatea cauzată de situația de urgență.

De asemenea, articolul vizat se completează cu câteva alineate noi, care vor reglementa procedura de exercitare a controlului Parlamentului asupra dispoziției și ordinelor prin care se dispun măsurile instituite pe perioada stării de urgență.

Prin urmare, Parlamentul va avea la dispoziție 5 zile pentru a se întruni și a aproba actele, care sunt emise de Comisia pentru Situații Excepționale.

Iar cea mai importantă modificare, potrivit lui Carp, este obligarea Comisiei pentru Situații Excepționale să se prezinte în plenul Parlamentului cu un raport asupra activității desfășurate și măsurilor adoptate, după expirarea perioadei stării de urgență.

„Prevederea vine să oblige Comisia să prezinte acest raport în Parlament, prin care trebuie să-și argumenteze deciziile luate, pentru a demonstra că ele au fost necesare și legale. Totodată, Parlamentul va putea adresa întrebări suplimentare”, a punctat președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: