(VIDEO) Cum explică Igor Grosu de ce a fost închis, pentru o oră, spațiul aerian al Republicii Moldova
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) Cum explică Igor Grosu de ce a fost închis, pentru o oră, spațiul aerian al Republicii Moldova

Președintele Parlamentului Igor Grosu a explicat că spațiul aerian al Republicii Moldova a fost închis pe 14 februarie pentru securizarea transportului aviatic. Potrivit speakerului, a fost o măsură de siguranță în contextul războiului din Ucraina, întrucât nu se cunoștea originea obiectului zburător.

„E o dronă sau un dispozitiv, care efectuează niște măsurări la o anumită înălțime. Acestea sunt informațiile care au parvenit de la colegii ucraineni, după care Armata Națională a identificat-o. Au fost informați și colegii români, pentru că se deplasa în direcția sud-vest. Pentru aceasta a fost nevoie de acel scurt interval să securizăm spațiul aerian, mai bine zic, să securizăm transportul aviatic”, a declarat Igor Grosu pentru ProTV.

Șeful Legislativului spune că nu cunoaște originea obiectului zburător, însă ar trebui să urmărim cu atenție asemenea incidente.

„A venit din partea de nord a Republicii Moldova, din Ucraina a intrat. Trebuie să fim vigilenți, să fim în contact permanent și cu Ucraina și cu România pentru a urmări dacă astfel de situații se vor repeta”, a adăugat el.

Amintim că, în cursul zilei de 14 februarie, preț de o oră, spațiul aerian al Republicii Moldova a fost închis. Mai multe curse avia au fost amânate sau redirecționate spre România.

Despre evoluția situației, presa moldovenească a aflat mai mult din sursele străine – ucrainești și române.

Deși companiile avia confirmau suspendarea zborurilor, informațiile oficiale întârziau să apară, iar primele confirmări din partea autorităților au venit odată cu redeschiderea spațiului aerian. Confirmări laconice, de altfel, fără multe detalii.

„Având în vedere condițiile meteo și imposibilitatea monitorizării și identificării obiectului precum și a traiectoriei de zbor al acestuia, în scopul asigurării siguranței și securității cetățenilor, în cadrul Comisiei Interdepartamentale pentru Managementul Spațiului Aerian, la ora 13:24 a fost luată decizia de a închide temporar spațiul aerian. Urmare a verificării informațiilor și asigurării lipsei oricărui pericol pentru siguranța cetățenilor, la propunerea Ministerului Apărării, la ora 14:46 spațiul aerian a fost redeschis. Autoritățile naționale au acționat strict în conformitate cu prevederile Procedurilor specifice aplicabile pentru situații similare”, a informat Autoritatea Aeronautică Civilă.

Și sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat, în jurul orei 12:30, o țintă aeriană de dimensiuni mici, având caracteristicile de evoluție asemănătoare unui balon meteorologic.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: