Андрей Мардарь / NewsMaker.md

(VIDEO) CuSens: Circa 260 000 doze de vaccin anti-Covid-19, care au ajuns în Moldova, au fost aruncate

Circa 260 de mii de doze de vaccin anti-Covid-19 au ajuns la gunoi, în ciuda eforturilor imense de a aduce serul salvator și în țara noastră. Este vorba de vaccinuri care fie au expirat, fie nu au mai fost folosite după deschiderea flacoanelor. Reprezentanții instituțiilor medicale din Moldova le-au povestit jurnaliștilor de investigație de la portalul CuSens cum sunt nimicite vaccinurile. Conținutul acestora ajunge în canalizare.

Primul lot de vaccin a ajuns la noi în țară în luna februarie 2021. De atunci și până spre sfârșitul anului trecut, sistemul de sănătate a avut la dispoziție aproape trei milioane de doze. Mai puțin de o treime, adică peste 800 de mii de doze de vaccin, au fost cumpărate din bani publici, iar restul au fost donate de alte state, inclusiv prin platforma COVAX.

În ciuda eforturilor autorităților și ale partenerilor de dezvoltare de a aduce vaccinul în țară, datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) arată că, până în octombrie 2022, de exemplu, numărul dozelor expirate și a celor pierdute, deoarece nu au mai fost folosite după deschiderea flacoanelor, este de circa 260 de mii. Asta înseamnă aproape 9 la sută din toate vaccinurile fie cumpărate, fie primite gratuit. Cea mai mare rată a dozelor pierdute, de tocmai 55%, este în cazul vaccinului Moderna.

Centrele de vaccinare primesc serul Moderna în flacoane a câte 10 – 14 doze. Odată deschis, acesta trebuie utilizat în următoarele ore. În caz contrar, vaccinul ajunge deșeu.

„Flaconul este valabil șase ore, adică este imposibil să-l deschizi și să vaccinezi peste trei zice tot din acel flacon, nu se admite. Deci este un proces destul de bine reglementat, astfel că lucrătorul medical este obligat ca în ziua aceea să adune 14 persoane să se vaccineze. Dacă nu sunt 14 persoane, noi am spus, este procesul reglementat ca în jur de 20% măcar, adică 20% este permis ca să fie trecut la pierdere. Adică în cazul în care nu este numărul maximal de persoane”, a precizat Veaceslav Guțu, medic epidemiolog, ANSP.

De la sfârșitul lunii iunie 2022, o parte din serurile expirate nu au mai fost aruncate. Este vorba de un lot de vaccinuri Pfizer. Printr-o dispoziție, semnată de secretara de Stat a Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu, care face referire la recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, acest vaccin, chiar dacă a depășit termenul de valabilitate, mai poate fi utilizat timp de trei luni. Este valabil doar pentru flacoanele care nu au fost deschise și care au fost păstrate la o temperatură de -90 și -60 de grade.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Cristian Rizea, eliberat condiționat din penitenciar: decizia Tribunalului din România

Tribunalul Ilfov din România a dispus, pe 2 iulie, eliberarea condiționată a fostului deputat Cristian Rizea, aflat în detenție la Penitenciarul București-Jilava. Instanța a admis contestația lui Rizea și a anulat sentința penală anterioară.

Prin hotărârea definitivă, tribunalul a decis punerea în libertate a condamnatului, cu condiția ca acesta să nu fie arestat sau reținut în altă cauză.

Cine este Cristian Rizea?

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

Ex-deputatul român a fost extrădat din Republica Moldova în România, în seara zilei de 27 aprilie 2023. Acesta a fost declarat persoană indizerabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. Pe 28 aprilie, presa din România a scris că Rizea a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: