Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a transmis un mesaj video pe rețelele de socializare în care a subliniat eforturile Republicii Moldova de a-și asigura independența energetică și sprijinul solid al partenerilor europeni în fața crizei energetice actuale.
„Astăzi, pe malul drept al Nistrului, beneficiază de lumină și gaz datorită deciziilor responsabile pe care le-am luat împreună. Este important de precizat că, pe lângă resursele noastre interne, energia electrică, căldura și gazul provin din România, Ucraina și piața europeană. Moldovenii, instituțiile statului și companiile locale achită pentru aceste resurse și nu au datorii”, a declarat Vodă, făcând referire la sursele externe de energie care ajung în țară.
Oficialul guvernamental a condamnat încercările de șantaj energetic din partea Rusiei prin intermediul Gazprom și a denunțat dezinformarea regimului rus, care acuză subsidiara din Transnistria de datorii, deși un audit internațional a invalidat aceste acuzații.
Vodă a adăugat că autoritățile vor lua măsuri specifice pentru a sprijini atât populația, cât și mediul de afaceri, în contextul în care Autoritatea Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) urmează să anunțe ajustări ale tarifelor la electricitate.
„Așa cum a cerut și premierul Dorin Recean, vom veni cu măsuri de suport pentru cetățeni și, săptămâna viitoare, vom adresa și nevoile economiilor locale. De asemenea, vom discuta și cu autoritățile din teritoriu despre situația din diferitele regiuni ale țării”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
În încheiere, Daniel Vodă a subliniat că, prin unitate și solidaritate, Republica Moldova va depăși această perioadă dificilă.
***
În data de 1 ianuarie 2025, ora 07:00, autoritățile de la Kiev au oprit tranzitul gazului rusesc spre Europa, prin Ucraina. Acest lucru s-a întâmplat odată cu expirarea contractului de tranzit, care nu a fost prelungit din cauza invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.
Gazul rusesc care tranzita teritoriul statului ucrainean era livrat inclusiv către Moldovagaz, iar toate cantitățile erau direcționate spre regiunea transnistreană. Aproximativ 5,7 milioane de metri cubi de gaz tranzitau zilnic Ucraina din Rusia, fiind livrat în regiunea transnistreană. Din această cantitate erau asigurate necesitățile de consum pentru locuitorii de pe malul stâng al Nistrului și era produsă energie electrică pentru malul drept.
Deși autoritățile de la Chișinău au purtat discuții cu conducerea concernului rusesc Gazprom pentru a continua furnizarea de gaze naturale prin gazoductul trans-balcanic, compania nu a dat curs solicitării, invocând neachitarea unei pretinse datorii care nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional. Astfel, în pofida angajamentelor contractuale, Gazprom a întrerupt livrările pentru stânga Nistrului începând cu 1 ianuarie 2025.
Pe 1 ianuarie, Guvernul de la Chișinău a raportat că în regiunea transnistreană și Zona de Securitate întreprinderile de profil au sistat furnizarea gazelor naturale, încălzirii centralizate și a apei calde către mai multe localități, în mare parte în clădirile din sectorul privat care dispun de surse alternative de încălzire. Se menționa că de către „Tiraspoltransgaz” au fost deconectate și consumatorii casnici din localitățile controlate de autoritățile constituționale Varnița, Cocieri, Corjova, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă, Pârâta, Pohrebea, Vasilievca, Copanca, Hagimus și Fîrlădeni. Anterior – la 28 decembrie 2024, au adăugat reprezentanții Guvernului, compania „Tiraspoltransgaz” a deconectat de la rețeaua de gaze naturale mai multe instituții publice din localitățile controlate de autoritățile constituționale, inclusiv școli, spitale și instituții culturale. De asemenea, agentul termic a fost sistat pentru penitenciarele nr. 8 și nr. 12, subdiviziunile teritoriale de poliție și de procuratură ale Republicii Moldova situate în orașul Bender.
Pe 2 ianuarie, compania Moldovagaz a declarat că împreună cu Energocom „este dispusă să ofere asistență, inclusiv suportul tehnic și comercial Tiraspoltransgaz în organizarea achiziției de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze”. Potrivit Moldovagaz, achiziția poate avea loc „pe baza condițiilor de piață”. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!