parlament.md

VIDEO De ziua lui Grigore Vieru, am putea marca Ziua Națională a Lecturii

Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate Angela Munteanu-Pojoga, în cadrul unei conferințe, a anunțat despre inițiativa legislativă privind instituirea Zilei Naționale a Lecturii pe data de 14 februarie, de ziua de naștere a poetului Grigore Vieru.

„Nu este o alegere întâmplătoare, pe 14 februarie s-a născut unul dintre cei mai mari promotori ai culturii romanești, dragostei pentru versul scris, poetul Grigore Vieru, care a astăzi ar fi marcat 87 de ani. Scopul acestui proiect de lege este încurajarea lecturii. O societate cu un nivel înalt de sănătate intelectuală este una în care cărțile au un loc de cinste”, a declarat autoarea inițiativei, Angela Munteanu-Pojoga.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan a susținut inițiativa, declarând că există o stringentă nevoie de lectură pentru sănătatea mintală a societății.

„Din păcate, analfabetismul a căpătat o altă formă decât cea clasică. A apărut noțiunea de analfabetism funcțional – când persoana poate citi un text, dar nu pătrunde sensul textului. Trebuie să luăm măsuri pentru a lupta cu acest fenomen. Vom organiza pe perioada întregului an evenimente dedicate cititului. Vom susține editarea de cărți, dotarea bibliotecilor regionale cu cărți. Împreună cu APL-urile vom lucra ca bibliotecile să redevină centre comunitare de socializare”, a spus Prodan.

Președinta țării Maia Sandu a venit și ea cu o reacție la inițiativa parlamentarei: „Mă bucur că de acum încolo, la 14 februarie, de ziua nașterii poetului, vom sărbători și Ziua Națională a Lecturii. Este important să înțelegem că lectura este esențială în formarea fiecărui om, chiar de la nașterea lui. Ea stă la baza dezvoltării gândirii și a limbajului uman, a capacităților analitice și a inteligenței emoționale. Este bogăția care stă la îndemâna noastră a tuturor și ne formează ca personalitate”.

La nivel mondial, Ziua Internațională a Cititului Împreună este marcată în primele zile ale lunii februarie.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

DW

Cele mai ample proteste din Ucraina de la invazie: Zelenski a semnat legea care subordonează instituțiile anticorupție, în ciuda criticilor UE

Ucraina se confruntă cu cele mai ample proteste de la începutul invaziei miliare pe scară largă, după ce președintele Volodimir Zelenski a promulgat o lege controversată care, potrivit criticilor, subminează independența instituțiilor-cheie în lupta împotriva corupției. Măsura a fost adoptată în ciuda reacțiilor critice ale societății civile, partenerilor occidentali și Uniunii Europene.

Legea oferă procurorului general — o funcție cu numire politică — puteri sporite asupra Biroului Național Anticorupție (NABU) și Procuraturii Specializate Anticorupție (SAPO). Mai exact, acestuia îi este permis accesul la toate dosarele, poate emite dispoziții obligatorii și chiar închide anchete.

Marți seara, mii de ucraineni, între ei veterani și activiști, au ieșit în stradă, în orașe precum Kiev, Liov, Dnipro și Odesa, deși orice formă de protest este restricționat în Ucraina, în baza legii marțiale, iar circulația pe timp de noapte – limitată. Protestatarii au scandat, în fața administrației prezidențiale din Kiev –  „Veto! Veto! Veto!” – cerând blocarea legii, scrie Politico.

„Este absolut revoltător. Războiul ne-a adus atâtea tragedii, dar a fost și un semnal că țara noastră luptă pentru ceva mai bun. Nu putem permite să dăm înapoi. Nu vrem corupție, vrem un guvern cinstit. Și vreau să trăiesc în Ucraina”, a spus Anastasia, studentă la biologie, pentru sursa citată.

Activiștii anticorupție și partenerii internaționali avertizează că legea riscă să afecteze serios parcursul european al Ucrainei și să slăbească mecanismele-cheie de combatere a corupției în plin război și proces de aderare la Uniunea Europeană.

Comisara pentru extindere, Marta Kos, a declarat, în reacția sa, că a avut o „discuție sinceră” cu premierul ucrainean Iulia Sviridenko și cu vicepremierul pentru integrare europeană Taras Kachka, în cadrul căreia și-a exprimat îngrijorările.

„Demontarea mecanismelor-cheie care protejează independența NABU este un pas serios înapoi. Instituțiile independente, precum NABU și SAPO, sunt esențiale pentru parcursul european al Ucrainei. Statul de drept rămâne un element central în negocierile de aderare la UE”, a declarat comisara europeană pentru extindere, Marta Kos.

La rândul său, comisarul european pentru apărare, Andrius Kubilius, a avertizat că încrederea dintre popor și conducere, în special pe timp de război, este „mai importantă decât armele moderne” și poate fi „ușor pierdută printr-o greșeală majoră”.

Într-un mesaj postat pe Telegram în noaptea de marți spre miercuri, Zelenski a apărat legea, fără a menționa, însă, protestele. El a afirmat că „infrastructura anticorupție va funcționa”, dar trebuie „curățată de influența rusă”. Președintele ucrainean a criticat faptul că „funcționarii fugari trăiesc nestingheriți în străinătate”, iar dosarele de miliarde „rămân suspendate ani întregi”, scrie DW.

„Infrastructura anticorupție va funcționa. Doar fără influență rusească – de asta trebuie curățat totul. Și trebuie să fie mai multă dreptate”, a spus președintele Ucrainei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: