VIDEO De ziua lui Grigore Vieru, am putea marca Ziua Națională a Lecturii
Full Article 2 minutes read

VIDEO De ziua lui Grigore Vieru, am putea marca Ziua Națională a Lecturii

Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate Angela Munteanu-Pojoga, în cadrul unei conferințe, a anunțat despre inițiativa legislativă privind instituirea Zilei Naționale a Lecturii pe data de 14 februarie, de ziua de naștere a poetului Grigore Vieru.

„Nu este o alegere întâmplătoare, pe 14 februarie s-a născut unul dintre cei mai mari promotori ai culturii romanești, dragostei pentru versul scris, poetul Grigore Vieru, care a astăzi ar fi marcat 87 de ani. Scopul acestui proiect de lege este încurajarea lecturii. O societate cu un nivel înalt de sănătate intelectuală este una în care cărțile au un loc de cinste”, a declarat autoarea inițiativei, Angela Munteanu-Pojoga.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan a susținut inițiativa, declarând că există o stringentă nevoie de lectură pentru sănătatea mintală a societății.

„Din păcate, analfabetismul a căpătat o altă formă decât cea clasică. A apărut noțiunea de analfabetism funcțional – când persoana poate citi un text, dar nu pătrunde sensul textului. Trebuie să luăm măsuri pentru a lupta cu acest fenomen. Vom organiza pe perioada întregului an evenimente dedicate cititului. Vom susține editarea de cărți, dotarea bibliotecilor regionale cu cărți. Împreună cu APL-urile vom lucra ca bibliotecile să redevină centre comunitare de socializare”, a spus Prodan.

Președinta țării Maia Sandu a venit și ea cu o reacție la inițiativa parlamentarei: „Mă bucur că de acum încolo, la 14 februarie, de ziua nașterii poetului, vom sărbători și Ziua Națională a Lecturii. Este important să înțelegem că lectura este esențială în formarea fiecărui om, chiar de la nașterea lui. Ea stă la baza dezvoltării gândirii și a limbajului uman, a capacităților analitice și a inteligenței emoționale. Este bogăția care stă la îndemâna noastră a tuturor și ne formează ca personalitate”.

La nivel mondial, Ziua Internațională a Cititului Împreună este marcată în primele zile ale lunii februarie.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: