VIDEO Diplomații ruși au părăsit Republica Moldova. Un avion rusesc a aterizat la Chișinău
Full Article 2 minutes read

VIDEO Diplomații ruși au părăsit Republica Moldova. Un avion rusesc a aterizat la Chișinău

Cei 22 diplomați ruși și 23 angajați din rândul personalului tehnic, împreună cu familiile sale, s-au întors, pe 14 august, în Federația Rusă. Angajații Ambasadei Rusiei la Chișinău și-au încheiat misiunea în țara noastră, după ce autoritățile Republicii Moldova au decis să reducă numărul de diplomați de la 70 la 25.

Aeronava, care a transportat la Moscova diplomații ruși, a aterizat la ora 05:30 pe Aeroportul Internațional Chișinău.

Cei 43 de angajați ai ambasadei ruse au fost transportați la Aeroportul Internațional Chișinău cu două autocare, mai multe automobile, dar și un camion.

Jurnaliștii nu au avut acces în Aeroport.

Amintim că autoritățile de la Chișinăul au decis să reducă numărul de diplomați ruși în Republica Moldova la 10, în timp ce cel al personalului tehnic – la 15. Astfel, Republica Moldova trimite acasă 22 diplomați ruși și 23 angajați din rândul personalului tehnic. Ambasadorul rus a calificat măsura ca fiind una „drastică”.

Decizia Chișinăului vine după ce, pe 24 iulie, Jurnal TV și portalul Insider din Rusia au publicat o investigație din care reiese că pe acoperișul Ambasadei Rusiei la Chișinău au fost montate multiple sisteme de antene, capabile să capteze orice tip de semnale la distanță lungă. Jurnaliștii au identificat 28 astfel de dispozitive instalate pe acoperișurile celor două clădiri ale misiunii diplomatice de pe bulevardul Ștefan cel Mare. Numărul e aproape de două ori mai mare decât la Bruxelles, unde se află multe dintre subdiviziunile Uniunii Europene și staff-ul NATO. Echipamentele pot colecta informații sensibile pentru securitatea țării, avertizează experții.

De asemenea, investigația a arătat că agenții ruși deveneau mai activi în momentele în care în Moldova se desfășurau evenimente politice importante, precum alegerile bașcanului Găgăuziei sau summitul din 1 iunie.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a publicat un comentariu după investigația jurnalistică privind acțiunile de spionaj ale Federației Ruse în Republica Moldova și l-a convocat pe ambasadorul Rusiei Oleg Vasnețov pentru explicații. „Autoritățile vor analiza mai multe opțiuni de reacție”, a anunțat MAIEI pe 25 iulie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: