(VIDEO) Elevii din Soroca au fugit de la lecții pentru a merge la Protestul „ȘOR”
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) Elevii din Soroca au fugit de la lecții pentru a merge la Protestul „ȘOR”

Mai mulți elevi de la colegiile din Soroca, printre care și minori, sunt printre zecile de soroceni care au plecat pe 28 februarie de la Soroca la „protestul” de la Chișinău. O parte dintre elevi au mințit profesorii că nu vin la lecții fiindcă-s bolnavi, dar au fost deconspirați în secvențele video, transmite la observatorul.md.

Între timp poliția cercetează aceste fapte „pentru stabilirea tuturor circumstanțelor”, ne-a comunicat Svetlana Talpă, ofițer de presă al IP Soroca.

„Am vorbit a doua zi cu elevii noștri care în loc să vină la lecții, au plecat la Chișinău, și au zis că au mers să facă „copeici”. Noi am privit secvențele video secundă cu secundă și am recunoscut în imagini șase elevi de-ai noștri, dintre care doi sunt minori, de 16-17 ani. În aceiași zi am sunat la părinții, unii nu știau că aceștia nu-s la lecții și au plecat la Chișinău, alții spunea că au fost anunțați de copiii lor că sunt bolnavi. Ei mi-au spus că au făcut câte 400 de lei, le-am lămurit totodată că nimeni niciodată nu dă bani degeaba”, ne-a comunicat Constantin Nesterenco, directorul Colegiului Tehnic Agricol din Soroca.

Printre elevi sunt trei care învață la Colegiul de Arte „Nicolae Botgros”.

„După acest caz am avut Consiliul Administrativ și am discutat cu acești elevi care au plecat de la lecții la proteste. În timpul orelor noi răspundem de ei, noi le-am explicat acest lucru. Doi dintre ei au mers să facă bani, dar al treilea, care este din regiunea transnistreană, mi-a zis că Maia Sandu trebuie dată jos, altfel va fi război, încerca să mă convingă și pe mine de acest lucru. I-am lămurit eu cum stau lucrurile”, ne-a informat Emilian Guțu, directorul Colegiului de Arte „Nicolae Botgros”

La Școala Profesională ni s-a spus că ei nu interzic elevilor să participe la acțiuni civice, dar să nu fie în timpul lecțiilor.

„La noi știm că a participat o fată, am văzut-o în reportajul vostru și m-am autosesizat. Fata a mințit că este bolnavă și după ce am văzut-o în secvența video, ne-am dat seama că ne-a tras pe sfoară. Este treaba elevilor ce fac în timpul lor liber, sâmbătă, duminică sau după ore, mai ales dacă au deja 18 ani, noi nu le încălcăm drepturile cetățenești și ei pot participa la acțiuni civice, dar în timpul lecțiilor ei trebuie să fie la școală. Din ce am aflat este că probabil le-au plătit acestor elevi să meargă la proteste, căci nu au o poziție civică, ce i-ar face ca să meargă voluntar la proteste. Sunt plătiți ca și restul”, ne-a comunicat Ivan Luța, directorul Școlii Profesionale.

Amintim că, elevii s-au adunat în fața fostului cinematograf „Dacia” din Soroca, iar acolo pe liste întocmite din timp, se urcau în transportul pus la dispoziție gratuit. Acțiunea a fost organizată de Mișcarea Pentru Popor, în spate la care s-ar afla Partidul „Șor”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: