(VIDEO) Ex-președintele Vladimir Voronin își dorește un referendum: Cetățenii ar trebui să decidă soarta „limbii”
Full Article 2 minutes read

(VIDEO) Ex-președintele Vladimir Voronin își dorește un referendum: Cetățenii ar trebui să decidă soarta „limbii”

Ex-președintele Republicii Moldova Vladimir Voronin consideră că chimbarea denumirii limbii în Constituție trebuia să fie decisă la un referendum național. Cel puțin asta a declarat deputatul comunist în cadrul protestului organizat de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor în fața sediului Curții Constituționale.

„În afară de ceea că ei votează în Parlament modificarea legii, Constituției și schimbarea denumirii legii, ei trebuie să organizeze un referendum național. Fiecare cetățean al Republicii Moldova trebuie să-și expună votul”, a declarat Vladimir Voronin.

Amintim că, pe 6 martie Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au organizat o manifestație în legătură cu proiectul de lege, adoptat în prima lectură de Parlament, care prevede că în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție, sintagma „limba română” să ia lua locul „limbii moldovenești”.

Pe 2 martie, Parlamentul a adoptat în prima lectură proiectul de lege care prevede că în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”.

Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”. Inițiativa a fost adoptată de 54 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a protestat și a încercat să blocheze tribuna centrală. Prin urmare, între cele două fracțiuni s-au produs îmbrânceli.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: