VIDEO Fermierii-protestatari au blocat, din nou, vama Leușeni: „Așteptăm autoritățile”
Full Article 3 minutes read

VIDEO Fermierii-protestatari au blocat, din nou, vama Leușeni: „Așteptăm autoritățile”

Punctul de trecere a frontierei (PTF) Leușeni a fost blocat cu tractoare, din nou, pe 13 februarie, de fermierii care protestează acolo. Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) a anunțat că vama a fost de la ora 12:15. În context, IGPF recomandă călătorilor să se orienteze spre alte puncte de trecere a frontierei, precum: Sculeni, Leova sau Costești.

Între timp, fermierul Sergiu Stefanco, care protestează la Leușeni, a publicat un videoclip pe pagina sa de Facebook în care a confirmat că vama este blocată. Stefanco a menționat că solicitarea fermierilor este aceiași: autoritățile să vină la discuții.

Totodată, acesta a precizat că mai mulți agricultori, din diferite regiuni ale țării, vor ieși la protest.

Este a doua zi când principalul punct de trecere din țară este blocat de către ferimieri. (…) Așa că așteptăm autoritățile. Am fost contactat de băieți din regiunea Taraclia, Comrat. Vor ieși și ei la protest pentru că sunt foarte nemulțumiți. Făleștiul iese la protest. Astăzi și la Râșcani au prins curaj băieții și ies la protest. De la Ungheni sunt așteptate câteva tractoare, vin încoace. De la Căușeni au venit băieții cu mașinile, că este o distanță mai mare. Cahulul sunt foarte supărați, nu știu cum vor acționa. Pentru că, repet, acest protest nu este organizat de Asociația „Forța Fermierilor”. (…) În rest, așteptăm să ne așezăm la masa de discuții. Să punem soluțiile pe masă”, a spus el.

Precizăm că, pe 12 februarie, un grup de agricultori au protestat pe traseul spre punctul de trecere a frontierei (PTF) Leușeni. La prânz, poliția a anunțat că fermierii au blocat cu tractoarele accesul spre și dinspre vama Leușeni. La rândul lor, fermierii au declarat că nu vor debloca vama până președinta Maia Sandu, șeful legislativului Igor Grosu și prim-ministrul Dorin Recean nu vor veni la discuții. Până spre seară, din cauza blocajului, sute de vehicule, inclusiv camioane de mare tonaj, au rămas blocate sau redirecționate spre alte puncte de trecere a frontierei. Ulterior, însă vama a fost deblocată parțial.

Nemulțumirile fermierilor

Agricultorii cer impunerea unui moratoriu băncilor asupra aplicării amenzilor, înființarea unei comisii speciale care să analizeze cazurile fermierilor care nu pot să-și plătească datoriile și alocarea a 50% din fondurile Agenției Naționale de Plăți pentru Agricultură pentru compensarea pierderilor pentru culturile de floarea-soarelui și porumb în 2023.

De cealaltă parte, Guvernul a constituit un grup de lucru, care va stabili cum și cu cât vor fi ajutați agricultorii care riscă să falimenteze. Ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a precizat, anterior, că din grupul de lucru vor face parte reprezentanți ai Ministerului Industriei Alimentare, ai Ministerului Economiei, Finanțelor, precum și reprezentanți ai Asociației „Forța Fermierilor” și ai Federației Naționale a Fermierilor.

În ianuarie 2024, Forța Fermierilor a criticat activitatea Comisiei speciale creată de Guvern, pentru analiza problemelor datoriilor agricultorilor. Potrivit fermierilor, comisia nu este funcțională și autoritățile ar „mima” procesul de ajutor țintit. De cealaltă parte, potrivit Ministerului Agriculturii, comisia nu poate interveni direct în relațiile comerciale dintre doi agenți economici. Ministerul a dat asigurări că vor fi depuse eforturi ca să fie găsite soluții.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: