Mai mulți susținători și deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) în frunte cu liderul formațiunii, Maia Sandu, au organizat pe 6 august un flashmob în fața clădirii președinției, în semn de susținere a agricultorilor. Maia Sandu a cerut convocarea de urgență a ședinței parlamentului, dar și declararea stării de urgență în agricultură. În caz contrar, Maia Sandu a precizat că, pe 16 august, PAS va organiza un protest.
„În timp ce personajul din spatele acestui gard se plimbă cu 8 mașini de lux pe arătura oamenilor ca să-și facă poze, fără să vadă tragedia din agricultură, agricultorii se confruntă cu cea mai cumplită secetă din ultima jumătate de secol”, a declarat Maia Sandu.
Președinta PAS a acuzat guvernul că nu ia măsuri pentru susținerea agricultorilor.
„Îi interesează obiectivul lor imediat: să aibă bani pentru campania lui Igor Dodon. Potrivit primelor estimări, pierderile sunt de peste 2 miliarde de lei, iar guvernul promite 100 de milioane de lei, o picătură într-o mare de nevoi”, a mai spus liderul PAS.
Flash-mob la Președinție în susținerea agricultorilor.
Posted by Maia Sandu on Thursday, 6 August 2020
Manifestanții au adus cu ei pancarte cu mesajele „Nică agricultură”, „2 miliarde pierderi, acțiuni – 0”, ș.a.
Liderii PAS au cerut convocarea ședinței parlamentului și decretarea stării de urgență în agricultură. De asemenea, Maia Sandu a cerut să fie alocat cel puțin un miliard de lei pentru susținerea agricultorilor, iar în cazul în care pentru acest scop nu sunt suficiente resurse financiare, să fie luat un împrumut de la partenerii externi și să fie supus moratoriu pe procedura de insolvabilitate în agricultură.
„Dacă acest lucru nu se va întâmpla, daca săptămâna viitoare nu vom avea un răspuns responsabil din partea autorităţilor statului, atunci peste o săptămână şi jumătate, pe 16 august, o să chemăm oamenii la un protest care să susţină cerințele oamenilor din sectorul agricol”, a declarat lidera PAS, Maia Sandu
Amintim că, pe 27 iulie, premierul Ion Chicu a declarat că prejudiciul provocat de secetă pentru semănăturile cu grâu depășește 700 de milioane de lei, iar pentru orz și rapiță – câte o sută de milioane de lei. Pentru compensarea parțială a pierderilor suferite de agricultori în urma secetei și grindinei, guvernul alocă, la această etapă, 350 de milioane de lei.