Captură video

VIDEO Frontiera moldo-ucraineană, pe segmentul transnistrean, sub strictă supraveghere. Ucraina: „Dacă vom fi atacați, suntem gata să ripostăm”

Frontiera Republicii Moldova cu Ucraina, pe segmentul transnistrean, se află sub strictă supraveghere. Cel puțin asta reiese din spotul video publicat de Poliția de Frontieră a Ucrainei de la fața locului. În imaginile video, polițiștii de frontieră din țara vecină, care stau la straja țării, declară că, în cazul în care vor fi atacați din Transnistria, ei „sunt gata să riposteze”.

De menționat că, recent, și șefa centrului de presă al Forțelor de apărare din sudul Ucrainei, Natalia Gumeniuk, a remarcat că acum granițele moldo-ucrainene sunt protejate și în siguranță, apărarea fiind înăsprită acum mult timp. Gumeniuk a calificat, în intervenția sa, activitățile unităților militare transnistrene de la graniță drept „o imitație pentru a distrage atenția”.

Se întâmpla în contextul în care, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în regiunea transnistreană au avut loc mai multe incidente, pe care autoritățile de la Chișinău le-au calificat drept „provocătoare”. Chiar și așa, până azi, șefa statului, Maia Sandu, a dat asigurări că nu sunt indicii care ar arăta că Moldova urmează a fie atrasă, deocamdată, în conflictul militar din țara vecină. Potrivit ei, autoritățile de la Chișinău monitorizează cu strictețe evenimentele din regiune, întru evitarea unei posibili escaladări a conflictului.

Precizăm că autoritățile ucrainene au închis temporar, încă din primele zile ale războiului, unele puncte de control ale frontierei de stat, inclusiv pe segmentul transnistrean al Republicii Moldova, în legătură cu agresiunea militară a Rusiei și cu aplicarea legii marțiale pe teritoriul Ucrainei.

În Transnistria, staționează ilegal circa 1.500 de militari ruși, care fac parte din Grupul Operativ de Trupe Ruse (fosta Armată 14 sovietică). Grupul de trupe este amplasat la Cobasna, lângă Râbnița, unde sunt depozitate munițiile fostei armate sovietice.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: