Forțele de apărare din sudul Ucrainei: Activitățile unităților militare din Transnistria – o imitație pentru a distrage atenția
Full Article 3 minutes read

Forțele de apărare din sudul Ucrainei: Activitățile unităților militare din Transnistria – o imitație pentru a distrage atenția

Toate activitățile unităților militare transnistrene de la graniță sunt o imitație pentru a distrage atenția. Cel puțin asta susține șefa centrului de presă al Forțelor de apărare din sudul Ucrainei, Natalia Gumeniuk, , scrie Unian. Potrivit sursei citate, Natalia Gumeniuk a remarcat că acum granițele moldo-ucrainene sunt protejate și în siguranță, apărarea fiind înăsprită acum mult timp.

Întrebată cât de mare mai este riscul unui posibil atac din Transnistria, Gumeniuk a răspuns că periodic apar situații cu deplasarea armelor și a unităților, dar aceasta este o imitație pentru a distrage atenția.

„Acolo apar periodic situații când se simulează o anumită activitate viguroasă, un fel de mișcare a armelor, a unităților, dar aceasta este pur și simplu o imitație pentru a distrage atenția comandamentului militar din sud spre acea parte, pentru a distrage atenția de la frontul pe care înaintăm”, a spus ea.

Gumeniuk a subliniat că granițele sunt protejate și se află în siguranță. Potrivit ei, densificarea apărării, care a avut loc cu mult timp în urmă, fiind funcțională.

„Adică, o astfel de descoperire, pe care ne-o anunță ei, este pur și simplu imposibilă, dar suntem pregătiți pentru orice”, a adăugat Gumeniuk.

De menționat că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat în repetate rânduri că nu vede la moment amenințări iminente la adresa Ucrainei din partea Transnistriei, unde sunt staționate trupele ruse. Potrivit șefei statului, autoritățile moldovenești monitorizează constat situația din regiune și fac tot posibilul pentru a împiedica escaladarea conflictului militar din Ucraina pe teritoriul Republicii Moldova.

În același timp, pe rețelele de socializare și canalele de Telegram care reflectă situația din Transnistria continuă să fie distribuite mesaje prin care bărbații apți de luptă sunt recrutați pentru a se alătura armatei ruse. Dacă acum două săptămâni, Biroul de reintegrare susținea că nu dispune de notificări, comunicate sau date veridice despre această situație, atunci între timp reprezentanții instituției au declarat că se atestă o „mobilitate foarte ridicată de resurse umane” în diverse structuri din regiune. „Fenomenul s-ar datora faptului că tinerii decid să se stabilească pe malul drept al Nistrului sau în afara țării”, a precizat Biroul de reintegrare pentru NM.

Precizăm că Tiraspolul a dat asigurări, în repetate rânduri, că sunt luate toate măsurile pentru păstrarea securității și liniștii în regiune.

Până pe 23 iulie, în regiunea transnistreană este valabil Codul galben de pericol terorist. Decizia a fost semnată și publicată pe 8 iulie de către liderul de facto de la Tiraspol Vadim Krasnoselski.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: