VIDEO Găgăuzia cere ajutorul Rusiei și al Turciei pentru a face față valului de scumpiri: „Credem în umanitatea dumneavoastră”
Full Article 2 minutes read

VIDEO Găgăuzia cere ajutorul Rusiei și al Turciei pentru a face față valului de scumpiri: „Credem în umanitatea dumneavoastră”

Nemulțumiți de prețurile mari și de politica conducerii de la Chișinău, mai mulți oameni au ieșit în stradă azi, 25 septembrie, la Comrat. Organizatorul mitingului, activistul Mihail Vlah, a declarat că circa 10.000 de locuitori ai regiunii Găgăuzia au semnat deja în favoarea trimiterii unui apel de ajutor pentru autonomie către Federația Rusă și Turcia.

În cadrul mitingului, Vlah a citit un apel adresat președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, prin care a cerut asistență financiară Găgăuziei.

„Facem apel la dumneavoastră cu o cerere de a acorda ajutor financiar urgent populației sărace a autonomiei în ajunul sezonului de iarnă. Ultimul an în care a guvernat noua conducere, pe fondul unei confruntări cu Federația Rusă, s-a transformat în hiperinflație pentru țara noastră, o creștere a prețurilor la gaze, produse și servicii alimentare. (…) Credem în umanitatea dumneavoastră și sperăm în asistență financiară pentru a preveni o catastrofă umanitară în Găgăuzia”, se arată în apel.

Participanții la miting au mai afirmat că autoritățile autonomiei ar trebui să formeze un grup şi să meargă la negocieri cu Gazprom pentru a cere un preț mai bun la gaz. Totodată, manifestanții au declarat că Găgăuzia ar putea negocia aprovizionarea cu gaze din Rusia sau Turcia, ocolind Moldovagaz.

Precizăm că recent bațcanul Găgăuziei Irina Vlah a asigurat că protestele din Găgăuzia sunt dictate de prețurile mari și nu vizează momente de destabilizare pe teritoriul Republicii Moldova. Amintim că până acum câteva săptămâni în Găgăuzia au avut loc o serie de proteste organizate, în mod special, în week-enduri. Nemulțumiți de politicile guvernării, locuitorii autonomiei îi cereau guvernului să stopeze creșterea galopantă a prețurilor și să meargă la Moscova pentru a negocia un contract de gaze mai avantajos pentru Moldova. Manifestanții au semnat, în acest sens, mai multe rezoluții, prin care au cerut ajutorul Rusiei. Ulterior, președinta Republicii Moldova a comentat protestele anti-guvernare organizate în Găgăuzia. Șefa statului spunea atunci că organizatorii manifestațiilor ar face jocul Moscovei și-i îndemna „să-și aducă aminte” că, de facto, locuiesc în Republica Moldova – țară pe care ar trebui să o respecte.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: