VIDEO Horă anti-război la Iakuțk. Sute de femei au protestat împotriva mobilizării anunțate de Putin
Full Article 2 minutes read

VIDEO Horă anti-război la Iakuțk. Sute de femei au protestat împotriva mobilizării anunțate de Putin

Sute de femei au protestat duminică, 25 septembrie, la Iakuțk, capitala Iacutiei din Federația Rusă, împotriva mobilizării bărbaților ruși în războiul din Ucraina. Mame, bunici și iubite au încins o horă anti-război, înconjurând forțele de ordine prezente la eveniment. Este vorba de tradiționalul dans în cerc „osuohai”.   

Potrivit canalelor de telegram rusești, curând, acțiunea a fost dispersată. Sakha Day scrie pe canalul său de Telegram că mai mulți participanți care au manifestat împotriva mobilizării la Iakuțk au fost reținuți.

Între timp, portalul rusesc News anunță că șeful Iacutiei, Aisen Nikolaev, a spus că în regiune au fost cazuri de mobilizare a cetățenilor care nu au slujit anterior și a taților cu mulți copii. În timpul unei întâlniri cu guvernul din Iacutia, el a subliniat necesitatea creării unui filtru mai amănunțit pentru selecția recruților.

„Sunt cazuri de recrutare a celor care nu au servit. Sunt cazuri când sunt chemați persoane cu patru copii. Acum sunt întorși la cererea noastră de la Khabarovsk, unde au fost trimiși”, a spus el.

În ajun, șefului adjunct al Comitetului de Apărare al Dumei, Yuri Shvytkin, și-a exprimat îndoielile cu privire la veridicitatea rapoartelor privind încălcările comise de birourile militare de înregistrare și înrolare în timpul mobilizării parțiale. El a sugerat că o a cincea coloană răspândește astfel de informații. Deputatul a adăugat că dacă sunt fapte de încălcări, acestea vor fi verificate de procuratura militară. La rândul său, colegul lui Shvytkin, Viktor Sobolev, membru al Comitetului pentru Apărare al Dumei de Stat, a recunoscut că greșelile au loc în birourile militare de înrolare. Potrivit acestuia, acest lucru se datorează grabei cu care sunt îndeplinite sarcinile în cadrul mobilizării. Deputatul a dat asigurări că în viitorul apropiat problemele de acest gen vor fi rezolvate.

Amintim că Vladimir Putin a decretat la 21 septembrie mobilizare parțială în Rusia, în contextul războiului dus în Ucraina. Potrivit oficialilor ruși, peste 300 de mii de cetățeni ai Rusiei urmează a fi chemați la arme pentru a lupta în Ucraina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: