VIDEO „Huligani”. Porumbeii aduși de „Renaștere” la protest, lăsați în fața Parlamentului. Deputat: legați cu ață, nu puteau să-și ia zborul
Full Article 4 minutes read

VIDEO „Huligani”. Porumbeii aduși de „Renaștere” la protest, lăsați în fața Parlamentului. Deputat: legați cu ață, nu puteau să-și ia zborul

Porumbeii aduși de reprezentanții partidului „Renaștere” la protestul organizat în ajun ar fi fost lăsați de aceștia în fața Parlamentului, acolo unde au desfășurat o manifestație. Cel puțin aceasta a declarat deputatul Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian. Potrivit deputatului, păsările nu-și puteau lua zborul fiindcă erau legate. „Cineva din colegii noștri i-au luat acasă ca să aibă grijă de ei câteva zile”, a comunicat Marian. 

Nemulțumiți de proiectul de lege care prevede pilotarea votului prin corespondență în Statele Unite ale Americii și Canada, pe 21 martie reprezentanții partidului „Renaștere”, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor, au protestat la Parlament. Ei au solicitat deputaților respingerea proiectului de lege.

„Alegerile acolo pot avea loc cu implicarea oamenilor care nu sunt în viață, cel mai probabil vor vota sufletele moarte”, a spus un reprezentant al partidului. Manifestanții au adus în fața instituției parlamentare manechine care, potrivit lor, simbolizează „aceste suflete moarte” și „falsificarea alegerilor prezidențiale”. Iar porumbeii aduși ar simboliza că „votul prin corespondență, în condițiile actuale, este o absurditate”.

VIDEO „Huligani”. Porumbeii aduși de „Renaștere” la protest, lăsați în fața Parlamentului. Deputat: legați cu ață, nu puteau să-și ia zborul

Facebook/Renaștere Edineț

Pe 22 martie, deputatul PAS Radu Marian a scris pe rețelele de socializare că porumbeii aduși în ajun de manifestanți au fost lăsați de aceștia în fața Parlamentului, „legați cu ață” și fără posibilitatea de a-și lua zborul.

„Huliganii de la partidul „Renaștere” afiliat grupării criminale Șor (alde Vasile Bolea), au organizat o manifestație ieri în fața parlamentului și au legat cu ață niște sărmani porumbei și i-au lăsat baltă acolo. Ieri seara au fost găsiți acolo și nu puteau să-și ia zborul. Din fericire, cineva din colegii noștri i-au luat acasă ca să aibă grijă de ei câteva zile. Iată asta este fața huliganilor de la gruparea criminală șor”, a scris Marian.

Amintim că politicianul Renato Usatîi a anunțat, pe 28 februarie, că guvernarea ar pregăti implementarea votului prin corespondență. Pe 29 februarie, șefa statului a confirmat că Moldova ar putea pune în aplicare votul prin corespondență la alegerile din toamnă. O zi mai târziu de la declarațiile șefei statului, adică pe 1 martie, PAS a anunțat înregistrarea în Parlament a unui proiect privind modificarea Codului electoral, care să permită votul prin corespondență pentru cetățenii din diaspora. Formațiunea politică a menționat atunci că asupra proiectului de lege s-a muncit mai bine de un an și că votul prin corespondență va fi pilotat în Statele Unite și Canada, „țări în care această metodă de vot deja există”.

Inițiativa președintei a fost, însă, criticată de opoziție. Liderii mai multor partide politice au acuzat-o pe Maia Sandu că ar încerca, astfel, să își asigure un nou mandat în fruntea țării.

Pe 21 martie, Parlamentul a examinat în prima lectură proiectul de lege care prevede pilotarea votului prin corespondență în Statele Unite ale Americii și Canada. Proiectul de lege urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua. În timpul dezbaterilor pentru proiectul de lege PAS privind pilotarea votului prin corespondență, deputatul independent Vadim Fotescu, membru al echipei oligarhului fugar Ilan Șor, a acuzat majoritatea parlamentară că, prin această inițiativă, ar încerca să „fraudeze” alegerile prezidențiale. În replică, deputatul PAS Vitali Gavrouc l-a îndemnat pe Fotescu să povestească grupului de autori al inițiativei legislative „toate mecanismele de fraudare a alegerilor pe care le cunoaște”, pentru ca acesta să elaboreze soluții pentru ale contracara.

***

Partidul „Renaștere – Возрождение” a fost creat în toamna anului 2012. Atunci mișcarea politică și-a declarat oficial cursul ca fiind unul pro-Rusia. Formațiunea a devenit o perioadă „inactivă”, după decesul liderului acestuia, fostul deputat Vadim Mișin. Mișcarea a revenit, însă, în opinia publică, în special, odată cu organizarea de către politicianul fugar, Ilan Șor, condamnat la ani grei de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”, a protestelor anti-guvernamentale. Mai mulți deputați, dar și membri din teritoriu ai Partidului Socialiștilor din Moldova au părăsit formațiunea în favoarea „Renașterii”. Între ei se numără Vasile Bolea, Irina Lozovan, Alexandr Nesterovschi și Alexandr Suhodolskii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: