VIDEO „Ieșiți din cabinete, vorbiți cu oamenii”. Angajații de la Calea Ferată din Basarabeasca amenință cu grevă, dacă nu-și vor primi salariile
Full Article 4 minutes read

VIDEO „Ieșiți din cabinete, vorbiți cu oamenii”. Angajații de la Calea Ferată din Basarabeasca amenință cu grevă, dacă nu-și vor primi salariile

Angajații de la Calea Ferată din Basarabeasca au amenințat că vor intra în grevă, dacă nu-și vor primi salariile până pe 20 februarie. Pe 6 februarie, mai multe persoane au protestat la Basarabeasca. Pe lângă salarii, manifestanții au cerut inclusiv compensații în valoare de 1000 de lei. Cererile, au spus protestatarii, vor fi transmise pe 7 februarie conducerii țării. 

„Întoarceți datoria”, a fost unul din mesajele de pe pancartele manifestanților.

Trebuie să ne adresăm peste tot, inclusiv la structurile internaționale”, a spus o protestatară.

Ce avem de la faptul că domnul Tofilat și-a dat demisia? Cum au fost datoriile așa și sunt până în ziua de azi. (…) Noi ce lucrăm ca ei să-și dea demisia? (…) Protestul de azi este un prim-pas. (…) Oamenii s-au săturat de povești”, a comunicat un manifestant.

Protestatarii au spus că nu și-au primit salariile timp de 4 luni, din luna octombrie. La manifestație s-a anunțat că un reprezentant al protestatarilor va pleca pe 7 februarie la Chișinău pentru a transmite solicitările președintelui țării, Guvernului, Parlamentului și conducerii Căii Ferate din Moldova.

Dacă condițiile noastre nu vor fi îndeplinite să ne adunăm cu toții și să nu ne exercităm funcțiile pentru a fi auziți într-un final”, a propus un manifestant.

Dacă din partea lor nu va fi nici un răspuns, dacă nu ne vor auzi, atunci aceasta rămâne ultima măsură. (…) Sper că vom fi auziți. Astăzi am vorbit cu doi președinți ai comitetului sindical. Dacă nu vom fi auziți, atunci cei din nord și centru, toți se vor ridica. Dacă nu vom avea un răspuns concret, că până pe 20 februarie vor fi alocați banii, ne vom uni cu toții”, a adăugat un protestatar.

Pe lângă salarii, oamenii au solicitat compensații în valoare de 1000 de lei pentru plata cu întârziere a salariilor, dar și asistență financiară pentru concediul din perioada 2022-2023.

În același timp s-a cerut și majorarea salariilor.

O servitoare primește mai mult ca noi. La noi la Calea Ferată, oamenii lucrează fizic. E o rușine. (…) Noi avem o muncă foarte grea”, a comunicat un bărbat.

Cum poate trăi un om cu 3 copii cu 6 mii de lei, când pentru serviciile comunale achită 4-5 mii? (…) Ieșiți din cabinete, vorbiți cu oamenii”, a adăugat un alt manifestant, menționând că ar avea un salariu între 4 și 5 mii de lei.

***

Restanțele la salarii ale angajaților Căilor Ferate au devenit cunoscute în luna mai 2023. Apoi, conducerea CFM a spus că problemele sunt „provizorii” și sunt asociate cu o scădere a cererii de transport de marfă. Se menționa că întreprinderea a avut pierderi din cauza sfârșitului sezonului de iarnă și a scăderii cererii de import și tranzit de combustibil.

În august 2023, reprezentanții Calea Ferată din Moldova declarau că întreprinderea datorează angajaților săi circa 88 de milioane de lei și că oamenii nu au fost achitați două luni de zile. Compania intenționa să plătească datoriile până la sfârșitul lunii septembrie.

În decembrie 2023, directorul Calea Ferată din Moldova declara că încasările în bugetul întreprinderii au scăzut, iar din acest motiv angajații încă nu și-au ridicat lefurile pe ultimele luni.

În următoarea lună, pe 29 ianuarie 2024, Oleg Tofilat a anunțat că pleacă de la șefia întreprinderii „Calea Ferată din Moldova”. El a spus că este îngrijorat de continuitatea activităților la întreprindere și că sunt necesare cel puțin două condiții pentru a asigura șefia. Tofilat a adăugat că „instrumentele corporative, de care dispune administratorul CFM, nu sunt suficiente pentru a satisface aceste condiții”. Potrivit lui Tofilat, „atunci când întreprinderea se află în pericol, iar managerul și factorii superiori de decizie nu pot agrea o viziune comună de remediere”, managerul este obligat să-și prezinte demisia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: