VIDEO În premieră, Biden a calificat drept „genocid” acțiunile soldaților ruși în Ucraina, iar pe Putin – dictator
Full Article 3 minutes read

VIDEO În premieră, Biden a calificat drept „genocid” acțiunile soldaților ruși în Ucraina, iar pe Putin – dictator

După ce anterior s-a referit la Vladimir Putin ca la un „criminal de război”, președintele SUA l-a numit „dictator” pe președintele rus și a folosit cuvântul genocid pentru acțiunile soldaților ruși în Ucraina.

„Bugetul familiei tale, capacitatea ta de a-ți umple rezervorul, nimic din toate acestea nu ar trebui să depindă de faptul că un dictator declară război și comite genocid la jumătate de lume distanță”, a spus Biden, aflat marți în Iowa.

Ulterior, Casa Albă a publicat transcrierea declarațiilor făcute de Joe Biden, după ce a fost întrebat de reporteri ce l-a determinat să folosească cuvântul genocid.

„Da, l-am numit genocid. A devenit din ce în ce mai clar că Putin încearcă pur și simplu să elimine ideea de a fi, de a putea fi ucrainean. Iar cantitatea – dovezile se adună. Este diferit de ceea ce a fost săptămâna trecută. Apar – mai multe dovezi despre – literalmente, despre lucrurile oribile pe care rușii le-au făcut în Ucraina. Și vom afla din ce în ce mai multe despre devastare. Și îi vom lăsa pe avocați să decidă la nivel internațional dacă se califică sau nu, dar mie așa mi se pare cu siguranță”, se arată în declarație.

Pe 16 martie, Senatul SUA a adoptat, în unanimitate, o rezoluție prin care se cere anchetarea acțiunilor președintelui Rusiei Vladimir Putin în calitate de „criminal de război”.

Puțini lideri internaționali au fost trași la răspundere pentru crime de război

Într-o analiză publicată de Europa Liberă România se arată că puțini sunt liderii internaționali care au fost aduși în fața justiției pentru crime de război.

Un exemplu de succes al justiției internaționale împotriva unui criminal de război de cel mai înalt rang este Slobodan Miloșevici, condamnat de un tribunal internațional al Organizației Națiunilor Unite, în 1999, pentru crime împotriva umanității. Fostul lider liberian Charles Taylor a fost și el condamnat la 50 de ani de închisoare de către Tribunalul Special pentru Sierra Leone în 2012.

Au fost și sunt însă și alte cazuri de lideri de stat acuzați de crime de război, crime împotriva umanității sau genocid ce nu au fost trași la răspundere. Un exemplu este Bashar al-Assad, al cărui regim din Siria este acuzat că a comis nenumărate atrocități împotriva propriei populații, însă care nu a fost tras la răspundere.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: