REUTERS/File Photo

VIDEO Israelul, supărat pe Lavrov după ce a declarat că „Hitler avea sânge evreiesc”. Ambasadorul rus, chemat pentru explicații

Încercând să justifice afirmațiile privind necesitatea „denazificării” Ucrainei, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că „unii dintre cei mai mari antisemiți sunt evrei”, anunță Times of Israel, citat de G4Media. Ambasadorului Rusiei în Israel i s-au cerut explicații, informează RBC.

Serghei Lavrov a declarat duminică faptul că ideea că președintele Ucrainei este evreu nu contrazice afirmațiile Moscovei că a lansat invazia pentru a „denazifica” țara, susținând că până și Hitler „avea sânge evreiesc”.

Într-un interviu acordat canalului italian de știri Zona Bianca, Lavrov a fost întrebat cum poate președintele rus Vladimir Putin să afirme că a încercat să „denazifice” Ucraina, în condițiile în care Vladimir Zelenski, președintele ales în mod democratic al țării, este evreu.

„Și ce dacă Zelenski este evreu. Faptul nu anulează elementele naziste din Ucraina. Dacă nu mă înșel, și Hitler avea sânge evreiesc”, a declarat Lavrov, adăugând că „unii dintre cei mai mari antisemiți sunt evrei”.

Presa rusă scrie că reprezentantul diplomatic al Rusiei în Israel a fost chemat la Ministerul de Externe din țara respectivă, pentru explicații cu privire la declarațiile șefului său.

„Declarațiile ministrului rus de Externe Lavrov sunt în același timp impardonabile și scandaloase și constituie o greșeală istorică groaznică. Evreii nu s-au omorât între ei în timpul Holocaustului. Cel mai jos nivel de rasism față de evrei este să îi acuzi chiar pe evrei de antisemetism”, se arată în declarația ministrului de Externe al Israelului, Yair Lapid.

***

Teoriile conspirației conform cărora liderul nazist Adolf Hitler ar fi avut o anumită ascendență evreiască care ar fi putut motiva antisemitismul său și uciderea a șase milioane de evrei au fost dezmințite în mod repetat de istorici, explică Times of Israel.

Șeful muzeului israelian al Holocaustului Yad Vashem, Dani Dayan, a condamnat comentariile lui Lavrov, care au avut loc în aceeași săptămână în care Israelul comemorează Holocaustul, calificând cuvintele sale drept „false, iluzorii și periculoase și demne de toată condamnarea”.

Yad Vashem și alte grupuri care reprezintă supraviețuitori ai Holocaustului au condamnat anterior afirmația Rusiei potrivit căreia Ucraina trebuie să fie „denazificată”, considerând că „nu se bazează pe fapte, denaturează și banalizează Holocaustul, iar noi o deplângem”.

Anunțând invazia din 24 februarie,  Putin a declarat că „operațiunea militară specială” va urmări „denazificarea” vecinului său suveran. Presa rusă a încercat în mod repetat să prezinte Ucraina ca fiind aliniată cu nazismul, fără a avea dovezi care să susțină astfel de acuzații.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ilan Șor

„Victoria” lui Șor nu este de acord cu sancțiunile impuse de UE: Le vom contesta și la CtEDO dacă va fi necesar

Blocul „Victorie”, condus de politician condamnat Ilan Șor, acuză Uniunea Europeană de ingerință în alegerile din Republica Moldova, după ce formațiunea și mai mulți lideri afiliați au fost incluși pe lista de sancțiuni. Reprezentanții blocului susțin că măsura este una politică și anunță că vor contesta decizia în instanțele europene, inclusiv la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO).

Potrivit blocului, sancțiunile ar fi motivate politic și ar avea drept scop să exercite presiuni asupra opoziției, care critică actuala guvernare. Totodată, liderii „Victorie” contestă acuzațiile aduse de UE privind tentative de destabilizare, pe care le califică drept „nefondate și nedovedite”.

„Referințele la publicații din mass-media pro-guvernamentală și la solicitările oponenților noștri par absolut ridicole. Asemenea acțiuni încalcă drepturile fundamentale: prezumția  nevinovăției, libertatea de exprimare, dreptul la un proces echitabil și alegeri corecte. Vom contesta aceste decizii în instanțele UE și, dacă va fi necesar, la CtEDO”, precizează Blocul „Victorie” în comunicatul emis pe 17 iulie.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus 3 entități – toate afiliate lui Șor – în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7 și Centrul Cultural-educațional al Moldovei.

Pe lista sancțiunilor UE mai figurează, acum, și alți 9 lideri de partide și politicieni afiliați oligarhului fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023. Între aceștia: președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca și președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu.

Victoria Furtună și Alexei Lungu au condamnat public sancțiunile impuse de UE și au anunțat că le vor contesta în judecată.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: