VIDEO Jurnaliștii moldoveni, flashmob la Ambasada Rusiei: „Uciderea jurnaliștilor nu va ascunde ororile războiului”
Full Article 2 minutes read

VIDEO Jurnaliștii moldoveni, flashmob la Ambasada Rusiei: „Uciderea jurnaliștilor nu va ascunde ororile războiului”

În fața Ambasadei Federației Ruse din Chișinău a fost organizat un flashmob pentru a aduce un omagiu jurnaliștilor care au fost uciși în timp ce-și exercitau misiunea în Ucraina. Jurnaliștii moldoveni au venit la eveniment cu fotografiile jurnaliștilor care și-au pierdut viața în statul vecin.

Organizatorul acțiunii, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), care a lansat Zilele Libertății Presei sub genericul #OprițiRăzboiul își propune ca prin evenimentele organizate să promoveze drepturile omului, dar și a celor care reflectă războiul din Ucraina de la fața locului, precum și să comemoreze jurnaliștii care și-au pierdut viața în război.

Nadine Gogu, directoare executivă a CJI, a spus că potrivit datelor autorităților ucrainene, 7 jurnaliști și-au pierdut viața atunci când au reflectat războiul din Ucraina.

„Mesajul cu care am venit este că uciderea jurnaliștilor nu va ascunde ororile războiului. Atunci când jurnaliștii sunt arestați, deținuți în mod arbitrar, când sunt omorâți deliberat – acestea pot fi calificate ca drept crime de război. Acei care se fac responsabili de crime, ar trebui să poarte răspundere”, a spus Gogu.

Reprezentanta CJI a vorbit și despre provocările jurnaliștilor, inclusiv din Moldova, cu privire la războiul din Ucraina.

„O mare provocare pentru cei care doresc să meargă să reflecte războiul este că nu au echipament de protecție în măsură în care ne-am dori, plus lipsa trainingurilor pentru cei care merg să reflecte și pentru cei care rămân aici. Trebuie să cunoaștem mult mai multe detalii și nuanțe atunci când reflectăm astfel de evenimente”, a conchis Nadine Gogu.

Tot astăzi, CJI va lansa o campanie de informare în cadrul căreia mai mulți jurnaliști din Ucraina vor vorbi despre cum s-a schimbat jurnalismul în țara vecină, începând cu 24 februarie 2022, ziua în care Federația Rusă a invadat Ucraina.

La fel, Centrul va lansa Memoriul privind libertatea presei în perioada 3 mai 2021 – 3 mai 2022, care va evidenția principalele probleme și provocări cu care s-a confruntat presa din Republica Moldova în ultimul an.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: