VIDEO La circa 20 de ore de la atacul de la Crocus City Hall, Putin s-a adresat poporului rus: „O execuție demonstrativă”
Full Article 5 minutes read

VIDEO La circa 20 de ore de la atacul de la Crocus City Hall, Putin s-a adresat poporului rus: „O execuție demonstrativă”

24 martie a fost decretată zi de doliu național în Federația Rusă în memoria victimelor atacului de la sala de concerte Crocus City Hall din regiunea Moscova. Precizarea a fost făcută de președintele rus Vladimir Putin într-o adresare către națiune din 23 martie – prima de la atacul din ajun care a curmat viața și a rănit sute de persoane. Liderul de la Moscova a transmis condoleanțe rudelor și apropiaților celor uciși și a promis ajutor pentru cei care au avut de suferit. Putin s-a referit și la investigațiile pe marginea atacului, repetând versiunea anunțată de FSB: 11 persoane au fost reținute, inclusiv patru care au deschis focul asupra celor prezenți în Crocus City Hall, care ar fi plănuit să fugă în Ucraina.

La aproape douăzeci de ore de la atacul din Crocus City Hall, la 15:30 (ora Moscovei), la televiziunile federale a fost difuzată adresarea președintelui Rusiei Vladimir Putin către popor. Acesta a fost primul mesaj transmis de șeful statului rus, după tragicul atac din suburbia Moscovei.

Vladimir Putin și-a început discursul cu mulțumiri pentru toți cei care au ajutat în timpul atacului de la Crocus City Hall – echipajelor de pe ambulanță și a aviației sanitare, pompierilor, forțelor speciale, salvatorilor și oamenilor de rând.

Acesta a transmis condoleanțe rudelor persoanelor care au fost omorâte și a promis ajutor pentru victime. „Ajutorul necesar îl vom acorda tuturor familiilor în viața cărora a venit nenorocirea, răniților și celor care au avut de suferit. Exprim condoleanțe sincere și profunde tuturor celor care și-au pierdut rudele și apropiații. Împreună cu dvs, este îndoliată toată țara, tot poporul”, a spus el.

În acest context, Putin a anunțat că decretează data 24 martie zi de doliu pe întreg teritoriul Federației Ruse.

Putin a vorbit și despre investigațiile care se desfășoară pe cazul atacului de la Crocus City Hall. Acesta a repetat versiunea anunțată, anterior, de Serviciul Federal de Securitate (FSB).

În ceea ce privește investigarea acestei infracțiuni și rezultatele acțiunilor operative de căutare, în prezent pot fi spuse următoarele: toți cei patru executori ai acestui act de terorism, toți cei care au împușcat, au omorât oameni au fost găsiți și reținuți. Au încercat să se ascundă și se deplasau în direcția Ucrainei, unde, potrivit datelor preliminare, pentru ei, din direcția ucraineană, le-a fost pregătită o fereastră pentru trecerea graniței. În total, au fost reținuți 11 oameni”,  a menționat acesta.

Președintele rus a făcut, de asemenea, apel la comunitatea internațională. El a declarat că Federația Rusă este gata să-și unească forțele cu alte țări în lupta contra terorismului internațional.

Vladimir Putin a calificat atacul ca fiind o „acțiune sângeroasă menită să inducă frică”.

Deja este clar că ne-am confruntat nu doar cu un atac terorist planificat cu cinism, ci cu o crimă în masă pregătită împotriva unor oameni lipsiți de apărare. Făptații au venit anume pentru a ucide, pentru a împușca cetățenii și copii noștri. Așa cum făceau naziștii cândva pe teritoriile ocupate, ei au plănuit să organizeze o execuție demonstrativă, o acțiune sângeroasă menită să inducă frică. Toți executorii, organizatorii și comanditarii acestei infracțiuni vor primi o pedeapsă corectă și inevitabilă”, a comunicat liderul de la Moscova.

Putin a declarat că, în aceste momente, „datoria” poporului rus este să fie „aliniat”. „Datoria noastră comună, acum, a tovarășilor noștri de pe front, a tuturor cetățenilor țării este să fim aliniați împreună. Am încredere că așa va fi. Pentru că nimeni și nimic nu poate să zdruncine unitatea și voința noastră”, a spus el.

***

Precizăm că atacul de la Crocus City Hall, amplasat în orașul Krasnogorsk, regiunea Moscova, a avut loc pe 22 martie, în jurul orei 20:00. Bărbați îmbrăcați în haine de camuflaj, care aveau asupra lor arme de foc, au dat buzna în sală și au început să împuște persoanele prezente, reunite la un concert al trupei rock „Piknik”. Ulterior, în clădire s-a auzit o explozie, urmată de izbucnirea unui incendiu puternic. Flăcările au distrus etajele superioare ale Crocus City Hall și au provocat prăbușirea acoperișului. Potrivit Comitetului de Investigații al Federației Ruse, 133 de persoane și-a pierdut viața în urma atacului. Totuși, canalele de Telegram apropiate de structurile de forță ruse au raportat un număr mai mare – 150. Alte 121 de persoane au fost spitalizate, a precizat Ministerul Sănătății de la Moscova.

Ucraina – țară care se confruntă mai bine de doi ani cu invazia rusă, începută la ordinului lui Vladimir Putin – a negat din primele ore ale atacului că ar avea vreo legătură cu acesta.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: