istories.media

(VIDEO) La război pentru bani de Iphone sau tractor nou. Promisiunile propagandei rusești, prin care bărbații sunt atrași pe front

Pe rețeaua socială rusă Vkontakte a fost creat un grup cu denumirea „Sunt mobilizat”, unde erau publicat zilnic spoturi sociale în care tinerii erau îndemnați să încheie contracte sau să se ofere voluntari pentru a merge pe front în Ucraina. Portalul media „istories.media” («Важные истории») a discutat cu mai mulți actori care apar în video și i-a întrebat dacă conștientizează că, de facto, cheamă oamenii să ucidă și să moară. Momentan, grupul a fost închis, iar video-urile respective au fost șterse.

În unul dintre spoturile video câteva persoane nu reușesc să își găsească locuri de muncă și sunt înglodate în datorii, de aceea decis să plece pe front. La întoarcere, acestea își cumpără apartamente în ipotecă, fapt pentru care provoacă invidia prietenilor. În alt video, un tânăr este prins de colectori, care îi sugerează să plece pe front pentru a beneficia de răgaz la plata creditelor. În al treilea, un tată pleacă la război ca să îi cumpere fiicei sale iPhone.

istories.media
La noi în oraș sau devii alcoolic, sau ajungi în închisoare”, spune un tânăr înainte să plece pe front

„M-am filmat de dragul banilor, am primit 8000 ruble”, a precizat actorul Alexei Jelezniak, care a interpretat un tânăr care pleacă pe front pentru că „sunt două scenarii de viață la noi în oraș: sau devii alcoolic sau ajungi la închisoare”. 

Întrebat dacă susține mesajul spotului video, acesta a răspuns că da și a întrerupt apelul.

Bloggerul Denis Daham a interpretat un bărbat care lucrează la uzină și trăiește de azi pe mâine. Împreună cu prietenii, aceștia ajung la concluzia că „numai în armată am trăit cu adevărat” și decis să plece la război.

istories.media

Jurnaliștilor, acesta le-a spus că nu îi pasă de cei care pleacă la război, însă nu susține conflictul armat din cauza că „au închis TikTokul”.

Un alt actor a interpretat un bărbat de la țară care are un salariu de 10 000 de ruble pe lună și se trezește zilnic la ora 4:00. De aceea, acestea încheie un contract pentru a lupta pe front. Actorul a rugat să nu îi fie divulgat numele și a menționat că a primit  8000 ruble pentru rol.

„Nu împărtășesc ideea de a merge voluntar în Ucraina. Majoritatea actorilor au aflat abia pe platoul de filmare ce se întâmplă. Ne-au spus că imaginile vor fi utilizate pe intern pentru o campanie. Ne-au mințit un pic. Am aflat abia la final că voi juca în uniformă militară și am conștientizat abia ulterior”, a spus acesta.

Actorul consideră că spoturile nu sunt convingătoare. „Nu cred că cineva le va lua în serios, sunt făcute foarte prost. Pe viitor nu mă voi filma în așa ceva”.

Actorul Alexandr Kniazev a interpretat rolul unui conducător de întreprindere, la care vine un angajat să se concedieze cu cuvintele „Timp de 15 ani conduc tractorul, mi-am crescut fiul, iar tractorul e același. Am semnat contractul la unitatea militară, voi avea un tractor nou”.

istories.media

Acesta susține că s-a filmat din cauza banilor și fără să citească scenariul în prealabil. „Mă interesează doar banii. Nu sunt lacom, însă nu am pe ce trăi, din pensie nu supraviețuiești”. Acesta mai spune că nu susține ideea spotului video: „Este un mic păcat, diavolul m-a dus de nas. Dar semnasem deja contractul de muncă când am aflat, era prea târziu să refuz. Însă, în general, e obligatoriu să citești în prealabil, va fi o lecție pentru mine”.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

telegraf.news

Apel către Maia Sandu să nu promulge Legea cu privire la medicamente: „Acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice”

Cincisprezece reprezentanți ai societății civile și comunității profesionale medicale au publicat pe 3 iulie o adresare către președinta țării, Maia Sandu, în care îi cere să nu promulge noua Lege cu privire la medicamente, adoptată de Parlament în lectură finală luna trecută. Potrivit semnatarilor, că textul legii „acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice, în detrimentul sănătății oamenilor”.

Noi, reprezentanți ai organizațiilor societății civile și ai comunității profesionale din Republica Moldova, ne exprimăm profunda îngrijorare față de faptul că proiectul de lege cu privire la medicamente nr. 38 din 12 februarie 2025 a fost adoptat de Parlament la 19 iunie 2025 fără desfășurarea unor consultări publice corespunzătoare și fără a ține cont de recomandările argumentate din partea societății civile. Deși au fost transmise numeroase solicitări în anii 2024 și 2025, Ministerul Sănătății și Parlamentul nu au organizat discuții publice și incluzive privind textul proiectului de lege cu privire la medicamente, încălcând astfel principiile de transparență și participare consfințite atât în legislația națională, cât și în standardele internaționale”, se arată în adresare.

Potrivit documentului, propunerile formulate de societatea civilă „nu au fost luate în considerare”, textul legii adoptat de Parlament ar încălca standardele internaționale în domeniul dreptului la sănătate și nu ar corespunde angajamentelor asumate de Republica Moldova în raport cu UE.

Ne îngrijorează în mod deosebit faptul că legea cu privire la medicamente adoptată acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice, în detrimentul sănătății oamenilor, ceea ce contravine articolului 1 din Constituția Republicii Moldova, potrivit căruia demnitatea umană, drepturile și libertățile omului constituie valori supreme și sunt garantate de stat. De asemenea, legea adoptată contravine articolului 313 din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care prevede că sănătatea publică trebuie să prevaleze asupra intereselor comerciale.

Legea adoptată nu prevede mecanisme eficiente pentru asigurarea unui echilibru între protecția drepturilor de proprietate intelectuală (brevete) și dreptul la accesul medicamentelor necesare. Republica Moldova, în calitate de stat membru al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), are dreptul de a utiliza aceste mecanismele prevăzute de Acordul privind aspectele legate de comerț ale drepturilor de proprietate intelectuală (Acordul TRIPS) și Declarația de la Doha, însă aceste instrumente nu au fost reflectate corespunzător în textul legii adoptate”, se mai arată în adresare.

Astfel, semnatarii solicită președintei Maia Sandu să promulge Legea cu privire la medicamente în forma sa actuală și să o transmită Parlamentului pentru reexaminare, cu luarea în considerare a obiecțiilor și recomandărilor formulate de societatea civilă.

Adresarea către șefa statului a fost semnată de:

  • Ruslan Poverga, Director Executiv, Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă”;
  • Ana Cerneva, Membru Asociației Obștești `Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală LEADER”;
  • Liudmila Untura, AO CREDINȚA (membrul Liga PTH RM);
  • Ilia Trombițki, AO ECO-TIRAS;
  • Olga Antonova, Administrator, AO Asociația pentru Transparența și Apărare Drepturilor Omului „CETĂȚEAN ACTIV”;
  • Lela Metreveli, Director, A.O. Ambasada Drepturilor Omului (Human Rights Embassy);
  • Ala Revenco, Director executiv, AO „Părinți Solidari”;
  • Angela Frolov, Directoare, AO Centrul de Informații GENDERDOC-M;
  • Ala Iațco, Președinta, AO Uniunea pentru Echitate și Sănătate;
  • Vasile Cocîrla, Membru de board, AO Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM);
  • Galina Climov, Director Executiv, Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova (AOPD);
  • Vanu Jereghi, Director Executiv, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM);
  • Natalia Vilcu-Bajurean, Asociația părinților copiilor cu cancer „Viața fără leucemie”;
  • Victor Izbaș, AO „IV ANIMO”;
  • Roman Andriiv, Director strategic, AO Platforma Națională a Tinerilor pentru Participare Activă.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: