(VIDEO) Limba rusă – a doua oficială în Moldova și relații apropiate cu CSI. Nesterovschi a anunțat prioritățile viitorului său partid
Full Article 2 minutes read

(VIDEO) Limba rusă – a doua oficială în Moldova și relații apropiate cu CSI. Nesterovschi a anunțat prioritățile viitorului său partid

Ex-deputatul Partidului Socialiștilor (PSRM) Alexandr Nesterovschi a anunțat că în timpul apropiat va înregistra un nou partid, pe care a decis să îl fondeze împreună cu Irina Lozovan, care și ea a părăsit fracțiunea parlamentară a socialiștilor. Principalele priorități pe care și le propune noua formațiune este obținerea statutului de a doua limbă oficială pentru limba rusă și aderarea „imediată” a R. Moldova la Uniunea Eurasiatică.

Nesterovschi a menționat că speră ca, până pe 1 mai, să înregistreze partidul.

Nesterovschi a menționat că prioritatea nr. 1 în prezent pentru el și colega sa este ca limba rusă să obțină statutul de a doua limbă oficială în R. Moldova, iar limba „moldovenească” – limbă de stat.

„Una dintre prioritățile noastre este să respectăm Constituția, să readucem limbii ruse statutul de limbă oficială. Timp de o săptămână sau două vom înregistra proiectul de lege în Parlament. Și, în același timp, vom proteja limba noastră de stat – moldovenească”, a menționat ex-deputatul socialist.

Parlamentarul a menționat că a doua prioritate este aderarea „imediată” a R. Moldova la Uniunea Eurasiatică, în locul Uniunii Europene.

„Acolo sunt prietenii noștri vechi, Rusia, Kazahstan, Belarus, Armenia, Kîrgistan… Aderarea la Uniunea Eurasiatică și dezvoltarea relațiilor apropiate cu CSI. Cu prietenii noștri care ne cumpără produsele agricole, care ne ajută. Se vor micșora tarifele la gaz, la energie electrică. Este avantajos pentru noi”, a argumentat Nesterovschi.

Amintim că parlamentarul Alexandr Nesterovschi a anunțat recent că părăsește Partidul Socialiștilor. Acesta a precizat că va rămâne deputat independent și se alătură „Mișcării pentru popor” pentru a obliga Guvernul să achite facturile la energia electrică, încălzire și gaze pentru lunile de iarnă tuturor cetățenilor. Ulterior, și deputata Irina Lozovan și-a anunțat ieșirea din fracțiunea Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și plecarea din PSRM. Ea a precizat că va rămâne deputat independent și, la fel, se va alătura „Mișcării pentru Popor”.

Pe 30 martie, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a cerut celor doi deputați să-și depună mandatele. Pe 31 martie, Nesterovschi și Lozovan au declarat că vor lansa un partid care va uni „forțele de stânga”. Cei doi deputați au invitat doritorii să se alăture partidului.

Ulterior, mai mulți membri PSRM au anunțat că părăsesc formațiunea și se alătură celor doi deputați transfugi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: