VIDEO „Luați-vă lăbuțele de pe sistemul educațional”. Ceban și Vartanean au depus o sesizare la Curtea Constituțională
Full Article 3 minutes read

VIDEO „Luați-vă lăbuțele de pe sistemul educațional”. Ceban și Vartanean au depus o sesizare la Curtea Constituțională

Partidul Mișcarea Alternativă Națională (MAN) a depus o sesizare la Curtea Constituțională cu privire la amendamentul votat și propus de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), care prevede demiterea șefilor de direcție de învățământ din raioane, care nu au fost numiți conform Codului Educației. Potrivit liderului MAN Ion Ceban, tot el și primar al capitalei, modificările la Codul Educației încalc principiul autonomiei locale și dreptul la muncă. 

Sesizarea a fost depusă de deputatul Gaik Vartanean.

Am depus o sesizare, împreună cu colegii, la Curtea Constituțională. Se referă la acele acțiuni grave, anticonstituționale, nocive și antidemocratice ale PAS în raport cu sistemul educațional din Republica Moldova. Acum câteva săptămâni a fost modificată legea, Codul Educației, așa ca PAS-ul prin Ministerul și persoana politică pusă acolo în funcție să poată demite toți șefii direcțiilor raionale și municipale educație, tineret și sport”, a menționat Ceban, în cadrul unor declarații.

Potrivit lui Ceban, „modificările la Codul Educației și normele speciale din Legea pentru modificarea Codului Educației au 3 probleme grave”.

Este încălcat principiul autonomiei locale. Constituția spune că autoritățile locale sunt libere de a decide treburile locale fără implicarea autorităților centrale. Ce avem noi aici – Ministerul Educației va decide cine va conduce direcții de învățământ la nivel local, Ministerul Educației va elabora regulament de concurs în locul autorităților locale, Ministerul Educației va emite acte administrative de concediere în locul autorităților locale”, a menționat Ceban, pe rețelele de socializare.

El a adăugat că „este încălcat și dreptul la muncă”.

Oamenii care ocupă legal funcțiile sale sunt concediate printr-o procedură nouă introdusă. Șefii interimari vor fi numiți de Minister, adică de PAS și vor avea dreptul de a concedia și alte persoane. Cum au fost adoptate aceste norme. În grabă, într-o zi, în ședința extraordinară. Consultat a fost proiectul inițial, nu și acest amendament. La 16 august depus, la 17 august votat. Nici un aviz, nici consultări publice. Deși sunt prevederi noi, care nu au fost nici ca concept în proiectul inițial. Termenele stabilite – 45 zile pentru concedierea, de asemenea încalcă dreptul la muncă acestor persoane, și este evident că această grabă se datorează alegerilor locale”, a comunicat liderul MAN.

El a mai spus că a cerut „și suspendarea acestor prevederi până Curtea Constituțională se va expune”.

Vă rog frumos luați-vă lăbuțele de pe sistemul educațional”, a fost adresarea lui Ceban către „ministere și către guvern”.

Amintim că Parlamentul a aprobat pe 17 august 2023 un amendament propus de PAS care prevede că tuturor șefilor de direcție de învățământ din raioane, care nu au fost numiți conform Codului Educației, li se va înceta de drept mandatul. Până la numirea unui nou șef de direcție conform regulamentului, interimatul pentru aceste funcții va fi asigurat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Deputatul PAS Eugen Sinchevici a declarat atunci că funcția de șef de direcție de învățământ era una politică și că scopul amendamentului este să motiveze consiliile raionale să organizeze concursuri de angajare. Prezenta lege va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: