VIDEO Maia Sandu, către antreprenorii portughezi: „Avem forță de muncă bine pregătită și relativ ieftină”
Full Article 4 minutes read

VIDEO Maia Sandu, către antreprenorii portughezi: „Avem forță de muncă bine pregătită și relativ ieftină”

La Lisabona a avut loc, pe 4 octombrie, Forumul Economic cu Președintele Republicii Moldova. În cadrul evenimentului, Maia Sandu le-a prezentat antreprenorilor portughezi avantajele pe care le oferă mediul de afaceri din Moldova. De menționat că la eveniment a fost prezent și președintele Portugaliei Rebelo de Sousa, deși inițial participarea acestuia nu a fost anunțată.

La eveniment, Maia Sandu le-a vorbit oamenilor de afaceri portughezi despre avantajele pe care le oferă Republica Moldova.

În primul rând, șefa statului a menționat angajamentul ferm al Guvernului și partidului de guvernare față de dezvoltarea mediului de afaceri și integrarea europeană.

Moldova are astăzi un Guvern și o majoritate parlamentară pro-reforme, pro-europene și pro-business. Luăm foarte în serios ceea ce privește planul nostru de integrare în UE. Pentru noi acest lucru nu-i doar un vis, e o necesitate vitală, pentru că e singura modalitate pentru a ne consolida democrația. (…) Noi suntem deja integrați în piața europeană într-o oarecare măsură. Peste 60% din exporturile noastre se duc spre pietețele UE, iar acest indicator desigur că crește. Desigur că avem piețele române, iar oamenii de afaceri ar trebui să vadă Moldova ca o extensie a piețelor române.Cooperarea și relații cu România sunt foarte bune acum”, a spus aceasta.

Printre avantajele enumerate, președinta a menționat și interconectarea infrastructurii, inclusiv a celei energetice, cu România și UE.

În prezent, depunem o mulțime de eforturi pentru a ne conecta mai bine infrastructura, sectorul energetic. Și am progresat mult în ultimii ani, inclusiv în a avea surse stabile de energie. Vă dau un exemplu. Cu un an în urmă Moldova era 100% dependentă de gazul rusesc, astăzi Moldova nu cumpără gaz rusesc. Am reușit să diversificăm, pentru că nu am vrut să depindem de o sursă care nu se acționa conform realităților pieței, ci conform preferințelor politice. Implementăm, acum, proiecte energetice importante pentru conectarea cu România și piața UE pe liniile electrice de înaltă tensiune. Suntem deja parte a ENTSO-E, rețeau energetică a Europei. Dar majoritatea conexiunii noastre tranzitează Ucraina, iar, din păcate, rușii continuă bombardamentele cu scopul de a distruge rețeau electrică a Ucrainei, de aceia, astăzi, ea nu e o sursă de încredere și din acest motiv creăm o conexiune directă cu România”, a menționat ea.

Totodată, lidera de la Chișinău a menționat că în Moldova există forță de bună instruită și relativ ieftină.

Avem forță de muncă bine pregătită și relativ ieftină. Ăsta este, de asemenea, un element important pentru competivitate”, a declarat șefa statului.

Nu un ultimul rând, Maia Sandu a remarcat procesul de digitalizare a mediului de afaceri din Moldova.

După cum am spus,Guvernul este foarte angajat în dezvoltarea business-ului și facem multe eforturi pentru a face mediul de afaceri mai ușor și transparent. Digitalizarea e un efort foarte mare, iar noi avem planuri ambițioase. Astăzi, 50% din serviciile guvernamentale sunt digitaele și avem planuri ambițioase să sporim acest lucru”, a spus ea.

Amintim că, în perioada 2 – 4 octombrie, președinta Maia Sandu efectuează o vizită în Portugalia.

Pe 2 octombrie, șefa statului a avut o întâlnire cu diaspora moldovenească în Lisabona (Detalii AICI) . În dimineața zilei de 3 octombrie, președinta Sandu a fost întâmpinată cu onoruri militare de omologul său portughez Rebelo de Sousa. Oficialii au avut o întrevedere, iar, ulterior, au susținut o conferință de presă (Detalii AICI și AICI) . După amiază, șefa statului s-a întâlnit și cu primarul Lisabonei Carlos Moedas, care i-a înmânat Cheia de Onoare a orașului. (Detalii AICI). Iar pe 4 octombrie, Maia Sandu a avut o întrevedere cu președintele Parlamentului Portugaliei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: