VIDEO Maia Sandu, despre combaterea violenței domestice: „Nu poate fi justificată prin obiceiurile unei țări”
Full Article 3 minutes read

VIDEO Maia Sandu, despre combaterea violenței domestice: „Nu poate fi justificată prin obiceiurile unei țări”

Maia Sandu a participat astăzi la Conferința internațională pentru prevenirea și combaterea violenței față de fete și femei și violenței domestice. Președinta a spus că „violența domestică nu poate fi justificată prin obiceiurile unei țări”. Statul trebuie să facă mai multe pentru combaterea violenței, a concluzionat Sandu. 

Președinta a menționat că organizarea conferinței aduce în discuție „o problemă dureroasă pentru țara noastră, dar și pentru întreaga lume”.

„Îmi exprim admirația față de toate femeile care au luptat și continuă să lupte pentru drepturile altor femei și pentru a schimba lumea din jur – comunitatea, orașul sau chiar țara. Rezultatele acestei lupte nu vin imediat, dar ele neapărat vin”, a precizat șefa statului.

Sandu a adăugat că „violența domestică nu poate fi justificată prin obiceiurile unei țări”. „Violența înseamnă frică, durere iar, uneori, un sfârșit fatal”, a spus președinta.

„Pentru a combate violența împotriva femeilor, avem nevoie de efortul fiecărei familii. În familie copiii, fetele și băieții, absorb modele de comportament, judecăți de valoare și exemple de atitudine. Fetele și băieții educați în respect și afecțiune vor ști să se respecte pe sine și să-i respecte pe cei din jur”, a menționat șefa statului.

Sandu a mai spus că o femeie care a făcut studii de calitate are, automat, instrumente în plus pentru a face față violenței.

„O astfel de femeie are șanse mai mari la o bună pregătire profesională, iar asta îi asigură un grad sporit de independență, inclusiv financiară. Este, poate, cel mai important aspect pentru a putea ieși dintr-un mediu toxic și violent, mai ales în țări precum Republica Moldova”, a comunicat Sandu.

Ea a mai precizat că „violența nu poate și nu trebuie să fie un subiect tabu și nici unul care „nu ne privește””.

„Și pentru că am ajuns aici, trebuie să spunem ferm că, de cele mai multe ori, o moarte cauzată de violența domestică e rezultatul lipsei de reacție a instituțiilor care nu și-au făcut la timp și în mod conștiincios munca. De aceea, vom insista pentru perfecționarea legislației, care să protejeze victimele și să pedepsească agresorii – și mai ales pentru ca această legislație să fie pusă corect în aplicare. (…) Statul trebuie să facă mai multe pentru combaterea violenței împotriva femeilor”, a conchis Sandu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: