(VIDEO) Maia Sandu, mesaj la 31 de ani de la începerea războiului de pe Nistru: Trebuie să respingem propaganda care ascunde adevărul
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) Maia Sandu, mesaj la 31 de ani de la începerea războiului de pe Nistru: Trebuie să respingem propaganda care ascunde adevărul

Președinta Maia Sandu a participat la ceremonia consacrată Zilei Memoriei și Recunoștinței, cu prilejul comemorării eroilor căzuți în conflictul armat de la Nistru. Șefa statului a spus că moldovenii nu își doresc ca războiul să se repete, iar pentru asta trebuie să ne cunoaștem istoria și să respingem propaganda, care ascunde adevărul. Totodată, aceasta a dat asigurări că autoritățile depun toate eforturile pentru a menține pacea în țară și a evita tensionarea situației în regiunea transnistreană.

Șefa statului a remarcat că astăzi îi cinstim pe cei care și-au sacrificat tinerețea, sănătatea și chiar viața pentru a apăra independența și integritatea Moldovei, într-un război nedrept și inegal cu armata rusă și cu trupele de mercenari, care au însoțit-o.

Maia Sandu a subliniat că, peste 31 de ani de la începutul acelui război, sacrificiul celor căzuți la Nistru nu este uitat. „Lupta oamenilor de rând, a polițiștilor, voluntarilor și combatanților pentru apărarea independenței Moldovei nu se uită”, a spus ea.

„Nimeni dintre noi nu și-a dorit acel război. El a venit peste noi ca o năpastă, ca un nor de furtună. Nu ni l-am dorit atunci și nu ne dorim război nici acum. Suntem un popor pașnic, construim un stat în care este loc pentru toată lumea. Eforturile noastre acum sunt îndreptate spre unitatea tuturor cetățenilor, indiferent pe ce parte a Nistrului trăim”, a declarat președinta.

Aceasta a amintit și de războiul cumplit și nemilos, declanșat de Rusia în Ucraina.

„De mai bine de un an, vedem cum războiul distruge viețile oamenilor în țara vecină și prețuim cu atât mai mult pacea”, a spus Maia Sandu.

Președinta a declarat că autoritățile nu permis Rusiei să transforme regiunea transnistreană în scena unui nou conflict. „Vom continua să depunem eforturi pentru a păstra pacea în țară. Autoritățile Republicii Moldova fac totul pentru a preveni și a nu admite tensionarea situației la Nistru”, a adăugat aceasta.

Șefa statului a remarcat că „lecția războiului este grea” și „ne forțează să-l privim drept în față”.

„Lucrurile sunt clare. Este limpede că Rusia este agresorul și că Ucraina se apără. Înțelegem cu toții că e criminal să invadezi o țară, să ucizi oamenii ei, să anexezi ilegal teritorii ocupate. Nu vrem ca războiul să se repete în casa noastră. Niciodată. De aceea, trebuie să ne cunoaștem istoria, să reținem lecțiile ei. Să respingem propaganda dușmănoasă, care ascunde adevărul și întunecă mințile oamenilor. Să ne păstrăm capacitatea de a judeca și de a vedea lucrurile clar. Libertatea noastră este prețioasă – ea merită și trebuie apărată. Doar în libertate, viața omului este protejată”, a spus ea.

La final, Maia Sandu a adresat un mesaj de mulțumire veteranilor războiului de pe Nistru.

„Statul rămâne alături de veterani și de grijile lor. Guvernul a aprobat majorarea alocației lunare pentru veteranii războiului de la Nistru. Această majorare ar putea intra în vigoare din luna aprilie. Rămânem alături de cei care au nevoie de sprijin – părinții nealinaţi la bătrâneţe, soțiile văduvite, copiii deveniţi orfani. Ne susținem, ne apărăm de pericole și ne alinăm durerile împreună, în comunitate, în țara noastră, ca într-o familie mare. Vă mulţumesc!”, a conchis aceasta.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: