Președinta Maia Sandu a anunțat, pe 3 martie, că Republica Moldova depune cererea de aderare la Uniunea Europeană. Președinta țării a făcut anunțul alături de Igor Grosu și Natalia Gavrilița.
„Cetățenii Republicii Moldova demonstrează lumii că suntem un popor matur. Am demonstrat-o atunci când nu am permis tiraniei să se instaleze în țara noastră. Am arătat că vom trăi după reguli atunci când ne-am apărat democrația la alegeri. Când auzim tunuri la frontiera cu Ucraina rămânem maturi și oferim ajutorul vecinilor noștri. Ne păstrăm neutralitatea, dar rămânem solidari, calmi generoși, și responsabili. Unele decizii au timp de cumpănire. Maturizarea ne-a luat 30 de ani. de multe eșecuri și pași înapoi. Acum suntem cu lecția învățată și ne asumăm responsabilitatea pentru viitorul nostru”, a declarat șefa statului.
„Vrem să trăim pașnic în democrație și prosperitate, parte a lumii libere”, a continuat președinta.
„Dragi cetățeni, dacă unele decizii au nevoie de timp, altele trebuie luate promit și hotărât, folosind oportunitățile oferite de peisajul schimbător al lumii. Trebuie să acționă când ne-o cer circumstanțele. Astăzi semnăm cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Ea este adresată domnului Emmanuel Macron, țara, care astăzi deține președinția Consiliului Uniunii Europene”, a precizat Maia Sandu.
Cererea va fi depusă la Bruxelles în următoarele zile.
„Cetățenii au ales această opțiune. Ei văd viitorul țării noastre în Uniunea Europeană. Știm care sunt pașii pe care trebuie să-i urmăm și suntem pregătiți de lucru. Pas cu pas, hotărât, vom parcurge toate etapele pentru a construi viitorul prosper și pașnic al cetățenilor din Moldova. Ne sprijinim pe susținerea instituțiilor europene, care au fost alături de Moldova la bine și la greu în ultimii ani. Împlinind aspirațiile europene ale cetățenilor noștri, Uniunea Europeană va arăta întregii lumi cât de mare e puterea democrației și libertății. Dragi cetățeni, avem mult de lucru. Știm exact ce avem de făcut. Putem face asta împreună. Împreună suntem puternici”, a conchis președinta.
Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi a declarat pe 2 martie, că UE va examina cererea în momentul în care aceasta va fi depusă.
„UE este o organizație deschisă pentru orice țară europeană care dorește să adere. Evident există niște reguli și niște condiții foarte clare care spun cum anume o țară poate deveni membra. Primul pas este depunerea cererii. Evident este o decizie suverană a fiecărui stat. Condițiile se regăsesc în tratatele noastre, în legile noastre. În momentul în care această cerere va fi depusă. UE va începe să o analizeze”, a menționat comisarul european pentru vecinătate și extindere.
Amintim că doi europarlamentari români – Siegfried Mureșan și Dacian Cioloș au cerut Uniunii Europene să accepte aderarea Republicii Moldova. Declarațiile au fost făcute în cadrul ședinței din 1 martie a Parlamentului European.