Mai mulți membri ai Mișcării Politice UNIREA au comemorat pe 23 august împlinirea a 81 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov. Aceștia au participat la o scurtă manifestație în fața sediului ambasadei Federației Ruse de la Chișinău.
Membrii Mișcării Politice UNIREA au lăsat în fața sediului misiunii diplomatice un tren reprezentat pe o bucată de carton.
„Este un tren mai bun decât cel cu care ne-au dus în Siberia în 41 și în 49, un tren prin care ei să-și ia de aici ce este al lor și să ne lase în pace: munițiile din Transnistria, agenții, și să-i pună în primele vagoane: pe Dodon și pe ceilalți, să-și ia tot răul pe care ni l-au adus și tot ce a mai rămas de la Armata a 14-lea”, a spus Dorin Chirtoacă, președintele Partidului Liberal.
Iar liderul Uniunii Salvați Basarabia (USB) a declarat că munițiile și prezența armatei ruse pe teritoriul Republicii Moldova este dovada faptului că pactul Molotov-Ribbentrop continuă să afecteze Republica Moldova.
„Suntem unica țară care suferă în continuare din cauza pactului Molotov-Ribbentrop. Basarabia rămâne în zona de influență a Federației Ruse. Ultimii ani de „țarism” a lui Putin reînvie acest pact și vedem inițiativele Kremlinului privind reanimarea pretențiilor expansioniste ale Federației Ruse”, a declarat președintele USB, Valeriu Munteanu.
Vlad Bilețchi, liderul mișcării „UNIREA-ODIP”, a menționat că în școli este insuficient material didactic pentru ca elevii să înțeleagă semnificația zilei de 23 august.
„Este important ca fiecare locuitor al Republicii Moldova să înțeleagă că existăm în Republica Moldova din cauza zilei negre de 23 august. Cei care își spun „patrioți ai țării” trebuie să privească la Iași, pentru că acolo este capitala Moldovei”, a declarat Vlad Bilețchi.
Posted by Dorin Chirtoacă on Sunday, 23 August 2020
Și președinta Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Maia Sandu a adresat un mesaj cu ocazia împlinirii a 81 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov. Aceasta a amintit că, anul trecut, pe când era premierul Republicii Moldova, guvernul a declarat ziua de 23 august drept Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare şi autoritare, decretând-o drept zi de doliu naţional.
„Zeci de ani am fost constrânși să ne solidarizăm cu călăii şi să uităm victimele, ceea ce ne-a învrăjbit şi a divizat societatea noastră. Aceste timpuri trebuie să dispară. Să nu mai lăsăm pe nimeni și niciodată să ne învrăjbească și să ne facă dușmani în propria țară!”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.
Anul trecut, guvernul pe care am avut onoarea să-l conduc a declarat ziua de 23 august drept Ziua comemorării victimelor…
Posted by Maia Sandu on Saturday, 22 August 2020
Amintim că, la 23 august 1939, a fost semnat Pactul Ribbentrop-Molotov în care Uniunea Sovietică și Germania nazistă au stabilit să împartă între ele Europa de est.
La 29 septembrie 2008 Parlamentul European a declarat ziua de 23 august ziua europeană a comemorării victimelor fascismului şi comunismului.
Stabilirea zilei de 23 august ca zi de comemorare a victimelor totalitarismului a fost sprijinită și de Declarația de la Vilnius din 2009 a Adunării Parlamentare a OSCE.