În această noapte, străzile magistrale din sectoarele Centru, Rîșcani și Buiucani ale capitalei au fost spălate. Anunțul a fost făcut vineri, 20 martie, de către primarul capitalei, Ion Ceban, pe pagina sa de Facebook. Edilul a postat și mai multe înregistrări video în acest sens.
Mai mult, edilul a scris că pe parcursul următoarei nopți urmează să fie spălate celelalte străzi.
„La fel, în fiecare zi sunt dezinfectate toate parcurile și spațiile verzi. Între timp nu sunt întrerupte lucrările de salubrizare a orașului, dar și dezinfectarea curților de bloc continuă conform regulilor stabilite în această perioadă a stării de urgență”, a scris Ion Ceban.
În această noapte, străzile magistrale din sectoarele Centru, Rîșcani și Buiucani au fost spălate.Pe parcursul…
Geplaatst door Iv Ceban op Vrijdag 20 maart 2020
Amintim că, potrivit celor mai recente date publicate de Minsiterul Sănătății, în Republica Moldova sunt 49 de persoane infectate cu COVID-19. Unul dintre pacienți a decedat, după câteva zile de la internare. La fel, a murit și o moldoveancă din Italia. În același timp, două dintre persoanele infectate în Republica Moldova s-au vindecat.
În contextul pandemiei, la nivel național, a fost decretat cod roșu de alertă privind răspândirea coronavirusului de tip nou, iar pe 17 martie, parlamentul a declarat stare de urgență la nivel național până pe 15 mai. Totuși, guvernul și președintele au menționat că măsura ar putea fi revizuită, în cazul în care pandemia de COVID-19 va fi învinsă.
În context, toate școlile și grădinițele au fost închise. Totodată, începând de luni, 16 martie, funcționează numai magazinele de produse alimentare, farmaciile și stațiile PECO. La fel, din 17 martie, a fost sistat în totalitate traficul aerian.
*IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie. 80% dintre pacienți suportă boala ca pe o răceală simplă, dar în 20% dintre cazuri pot avea loc complicații grave. Nivelul mediu de mortalitate este de 3,5%, însă în cazul persoanelor vârstnice poate ajunge la 14-15%. Pentru a vă proteja, urmați câteva recomandări simple:
1. Spălați mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de spirt;
2. Păstrați distanța de minimum 1 metru față de alte persoane (în special față de cele care tușesc sau strănută);
3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile murdare;
4. În cazul în care tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura cu un șervețel sau cu încheietura cotului;
5. În cazul în care aveți febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație – apelați serviciul 112. Atenție! Nu mergeți personal la spital sau clinică, pentru a nu pune în pericol alte persoane.