Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, a făcut clarificări în privința pachetului de legi privind activitatea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Deputatul asigură că proiectele de legi nu vor fi aprobate în lectură finală fără modificările cerute de Comisia de la Veneția.
Cele trei proiecte de legi au fost elaborate de direcția juridică a Serviciului de Informații și Securitate, însă din cauza că ei nu au dreptul la inițiativă legislativă au fost propuse în Parlament de către Comisia parlamentară de profil.
„Noi când am semnat aceste trei proiecte de legi, am luat decizia că ele nu vor fi avizate nici măcar în Comisie până când nu va exista avizul Comisiei de la Veneția”, a precizat Lilian Carp.
Proiectele, de asemenea, au primit și avizele Procuraturii Generale.
„După ce proiectele de legi vor fi aprobate în prima lectură, vor fi expuse dezbaterilor publice pentru lectura a doua. Și nu doar o singură dată. Vor fi prezentate și divergențile cu ceea ce a avizat Comisia de la Veneția, după care vor fi propuse într-a doua etapă a dezbaterilor, atât de societatea civilă, Procuratura Generală și Ministerul Justiției. Vor fi propuse definiții, care apoi vor fi dezbătute în spațiul public. După ce se va ajunge la o înțelegere dintre societatea civilă și instituțiile statului, noi o să mergem spre instituțiile externe pentru a prezenta modificările și vom verifica dacă acestea corespund acelor recomandări. Acest proiect de lege va fi modificat conform recomandărilor Comisiei de la Veneția”, a explicat președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică.
Lilian Carp asigură că cele trei proiecte de legi nu vor fi votate în lectura a doua până nu vor exista un consens în conformitate cu toate recomandările.
Amintim că, Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), în cadrul celei de-a 134-a sesiuni plenare din 10 martie 2023, a aprobat opinia comună asupra proiectelor de legi privind Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, și privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!