captură video/Colaj NM

VIDEO „Nu am venit la Vanea acasă” vs „indicații de parcă ar fi la dumnealui acasă“. Scandal la Pretura Ciocana cu un deputat PAS

Deputatul partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) Dorian Istratii îi acuză pe primarul capitalei, Ion Ceban, și angajații Preturii Ciocana de abuz. Se întâmplă după ce parlamentarul a dorit să primească mai mulți chișinăuieni în audiență, în sediul preturii, însă a fost refuzat. Motivul – „lipsă de spații”. Nemulțumit de răspuns, parlamentarul a încercat să intre, totuși, în sediul preturii. Acțiunea s-a lăsat cu scandal. Pentru a calma spiritele, la fața locului au intervenit, inclusiv, oamenii legii. În timp ce Istratii consideră că autoritățile municipale i-au încălcat drepturile, reprezentanții Primăriei Chișinău au calificat acțiunile parlamentarului drept un „show cu presiuni”.

Istratii: „Au 5 oficii libere, ceea ce au făcut este ilegal”

Deputatul PAS Dorian Istratii s-a plâns în seara zilei de 5 februarie că angajații Preturii Ciocana i-au restricționat accesul în sediul instituției publice, „la indicația lui Ivan Ceban” (nr. red: primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban). Mesajul parlamentarului a fost însoțit, inclusiv, de mai multe clipuri video.

„Cei 15 cetățeni care au venit în audiență au fost nevoiți să aștepte o oră până când accesul a fost deblocat cu ajutorul angajaților Inspectoratului de Poliție. Cetățenii vin în audiență pentru soluționarea problemelor într-o instituție de stat, nu vin la Vanea acasă. Este un abuz din partea primarului general Ivan Ceban de a restricționa accesul cetățenilor și un abuz din partea angajaților preturii Ciocana care îndeplinesc ordinele ilegale ale lui Ceban”, a scris parlamentarul.

În cele din urmă, Istratii a spus că a fost nevoit să primească cetățenii care s-au înscris în audiență chiar pe holurile Preturii.

Contactat pentru un comentariu, parlamentarul a declarat pentru NM că nu este pentru prima dată când organizează audiențe cu cetățenii în sediul preturii. El a explicat că legea privind statutul deputatului îi permite să o facă, iar administrația publică locală – este obligată să ofere spațiu pentru deputați.

„De doi ani și jumătate organizez regulat audiența cetățenilor din sectorul Ciocana la Pretură, or nu toți cetățenii pot să se deplaseze la Parlament.  Nu este prima dată și nu este o noutate ca deputații să facă audiențe în teritoriu. Preventiv am anunțat Pretura cu un demers privind audiența și necesitatea oferirii spațiului pentru audiențe. Am primit refuz, deși la pretură la moment sunt 5 oficii libere, deoarece nu au angajați oameni în toate funcțiile. Ceea ce au făcut unii funcționari din pretură este ilegal. Consider că primarul general Ion Ceban intenționat a restricționat accesul în clădirile publice ale preturilor, deoarece și alți colegi deputați au primit refuz de a organiza audiențe în preturile din alte sectoare”, a declarat Istrati pentru NM.

Reacția Primăriei Chișinău și motivul refuzului, invocat de Pretura Ciocana

În răspunsul oficial semnat de pretorul sectorului Ciocana, pus la dispoziția NM de deputatul Dorian Istratii, pretorul Sinilga Școlnic a explicat că instituția nu îi poate oferi spațiu parlamentarului, având în vedere „agenda manifestațiilor programate la început de an și cererile privind rezervarea spațiului” înregistrate înainte ca deputatul să își depună cererea cu solicitarea corespunzătoare.

NM a solicitat un comentariu și din partea Primăriei Chișinău. Consiliera edilului, Ion Ceban, Natalia Ixari, a respins acuzațiile lui Istratii. Mai multe, Ixari a declarat că parlamentarul ar fi fost agresiv, și ar fi dat buzna în pretură: „a cerut și a dat indicații să i se ofere spații, de parcă ar fi la dumnealui acasă. La fel, deputatul era însoțit și ajutat de o persoană, care se prezenta ca angajat al poliției de sector. Din comportamentul deputatului putem deduce că orice deputat poate veni și da indicații în orice Administrație Publică Locală, iar toți trebuie să îi îndeplinească cerințele”.

Natalia Ixari a explicat că deputatul PAS ar fi trebuit să facă o nouă solicitare și să stabilească o nouă zi pentru audiență, în condițiile în care spațiile erau deja ocupate pentru ziua respectivă.

„Ceea ce am urmărit ieri, a fost un nou show cu presiuni din partea reprezentanților PAS. Mereu cei care au solicitat spații, li s-a oferit acest drept, dacă nu erau ocupate încăperile, fără a ține cont de apartenențe de partid. PAS a desfășurat în repetate rânduri astfel de acțiuni anterior, dar cu respectarea procedurii”, a mai explicat Natalia Ixari pentru NM.

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a Poliției Capitalei, Natalia Stati, a confirmat că poliția a fost solicitată în seara zilei de luni, la pretură.

„Poliția a fost prezentă pentru menținerea ordinii și securității publice, pentru a nu admite producerea unor altercații”, a precizat Stati.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ex-judecătoarea Victoria Sanduța se vrea deputată: va concura independent la alegerile parlamentare

Fosta judecătoare Victoria Sanduța a anunțat luni, 21 iulie, că va concura la alegerile parlamentare din septembrie în calitate de candidat independent. Într-o postare publicată pe rețelele sociale, Sanduța a informat că a depus cererea oficială de înregistrare la Comisia Electorală Centrală (CEC).

„Eu cred că acum e momentul pentru a scrie istorie. Totul e posibil! Cu sprijinul vostru.
Cu oameni care s-au săturat să fie furați, umiliți, mințiți. Tot ce avem nevoie este curaj. Și îl avem.
Eu nu am partid. Nu am interese obscure. Nu am televiziuni cumpărate.

Dar am ceva mai puternic: încrederea voastră. Această candidatură nu e doar despre mine. E despre fiecare om care a fost dat la o parte. Care a fost făcut să tacă. Care a spus: «Ajunge! E timpul să vorbesc. Și voi fi auzit! E timpul ca fiecare om să fie pus la locul lui.» Eu vă susțin pe voi. Iar dacă și voi credeți în mine — hai să scriem istorie împreună”, a scris Sanduța în postarea sa.

Cine este Victoria Sanduța

Fosta judecătoare Victoria Sanduța este cunoscută pentru pozițiile sale critice față de sistemul judecătoresc. Anterior a activat în cadrul Judecătoriei Chișinău. Aceasta este fondatoarea Asociaței Judecătorilor „Vocea Justiției“. Sanduța a mai avut o tentativă de a se lansa în politică, aderând în 2024 la Partidul Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB).

Amintim că, în iunie 2022 a devenit cunoscut faptul că președinta Republicii Moldova Maia Sandu a respins candidaturile a 13 magistrați, propuși de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru numirea în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. Printre aceștia se număra și cea a magistratei Victoria Sanduța, cea care a criticat sistemul judecătoresc, menționând într-o emisiune televizată că în interiorul acestuia ar fi „haos”. Sanduța a calificat drept „eronat și neîntemeiat” refuzul președintei țării și s-a adresat Consiliului Superior al Magistraturii cu solicitarea de a i se propune repetat președintei Republicii Moldova Maia Sandu candidatura sa pentru numirea în funcție, până la atingerea plafonului de vârstă. Detalii AICI.

Mai târziu, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a explicat de ce a refuzat numirea celor 13 magistrați până la atingerea plafonului de vârstă. Potrivit Maiei Sandu, unii dintre ei „nu merită să fie judecători”, din cauza deciziilor pe care le-au luat anterior, dar și pentru că au anumite „semne de întrebare” în ceea ce privește raportul dintre cheltuielile și veniturile prezentate. Detalii AICI.

Ulterior, în iulie 2024, CSM a refuzat numirea în funcție a judecătoarei Victoria Sanduța și a încă trei judecători până la atingerea plafonului de vârstă (65 de ani). Membrii CSM i-au adresat mai bine de o oră întrebări Victoriei Sanduța despre publicațiile și comentariile ei de pe Facebook. Și, până la urmă, i-au recomandat președintelui Republicii Moldova să o destituie din funcție. NewsMaker a scris ce i-a înfuriat și nemulțumit pe membrii CSM și de ce nu toți membrii au fost de acord cu decizia de a o demite pe Sanduța. Detalii AICI.

În septembrie 2024, șase judecători au fost eliberați din funcție, conform unui decret semnat de președinta Maia Sandu și publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Printre aceștia și Victoria Sanduța. Detalii AICI.

Pe 15 decembrie 2024, ex-judecătoarea Victoria Sanduța și-a anunțat aderarea la Partidul Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), condus de Igor Munteanu. Atunci, ea menționa că face „un pas important” și că se alătură partidului CUB „pentru a aduce în politică exact ceea ce ne lipsește de prea mult timp – corectitudinea, curaj și adevăr”. Detalii AICI.

Pe 23 ianuarie, Sanduța și-a anunțat plecarea din partidul CUB. „Această hotărâre este rezultatul unor divergențe fundamentale de viziuni cu privire la modul de organizare și dezvoltare a partidului pe viitor”, a scris Victoria Sanduța.

Declarația de avere

Potrivit declarației de avedere pentru anul 2024, perioadă în care activa ca magistrată la Judecătoria Chișinău, Sanduța a încasat 238 679 de lei din salariul de bază. Alte surse de venit au inclus activități de instruire la Institutul Național al Justiției (2 400 de lei) și remunerare pentru un studiu analitic de la Asociația Baroului American (ABA ROLI), în valoare de 23 000 de lei. Fosta judecătoare a primit și o indemnizație pentru copii minori, în valoare de 4425 de roni, din România.

Familia sa a indicat și venituri obținute din chirii în euro și dolari, în sumă totală de peste 9 000 de euro și 4 000 de dolari, precum și 30 000 de lei din vânzarea unui mijloc de transport.

În ceea ce privește proprietățile imobiliare, familia Sanduța declară două apartamente, o casă de locuit cu suprafața de 133 m², un spațiu comercial, un garaj și mai multe terenuri. Valoarea estimată a casei este de 715 278 lei, iar cea a spațiului comercial – 15 246 euro.

La capitolul bunuri mobile, familia magistratei deține un automobil Honda CR-V fabricat în 2020, evaluat la 550 000 de lei, o motocicletă Honda, precum și un Mercedes E200.

Victoria Sanduța figurează și cu un credit în valoare de 100 000 de lei, contractat în 2023 de la o bancă din Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: