cna.md

(VIDEO) O companie de turism din Chișinău, implicată într-o schemă de falsificare a certificatelor Covid-19

Factorii de decizie ai unei companii de turism din municipiul Chișinău au fost în atenția oamenilor legii, în perioada octombrie – decembrie 2021. Aceștia sunt acuzați de falsificarea certificatelor medicale privind testarea la virusul COVID-19. Certificatele erau falsificate pentru clienții companiei de turism, care plecau peste hotarele țării la odihnă sau muncă. 

Potrivit oamenilor legii, certificatele erau eliberate de un laborator medical privat din capitală.

În data 10 decembrie 2021, polițiștii au descins cu percheziții la domiciliul și sediul oficiului figuranților. Astfel, în urma perchezițiilor, a fost depistată tehnica de calcul în care se aflau mostre în format electronic ale certificatelor medicale false. Totodată, au fost găsite certificate medicale deja imprimate fiind eliberate de laboratorul medical privat din capitală.

„Înscrisuri de ciornă cu datele de identitate ale persoanelor cărora deja le-au fost perfectate certificatele medicale false și au plecat în Polonia și Germania, peste 200 de anchete ale altor persoane care au plecat peste hotare și care urmau să plece la câștig pe teritoriul țărilor spațiului Schengen, imprimante și telefoane mobile folosite în scop infracțional”, enumeră reprezentanții Poliției Republicii Moldova. 

Fiind documentată schema respectivă a fost stabilită încă o companie nerezidentă, fondată de aceiași factori de decizie. Aceasta elibera formal invitații la muncă și contracte individuale de muncă peste hotarele țării, astfel încât să fie permisă intrarea, șederea și tranzitarea persoanelor pe teritoriul țărilor Schengen în urma impunerii restricțiilor epidemiologice.

Persoanele cărora li se organiza deplasarea în țările din spațiul Schengen, urmau să achite pentru serviciile oferite sume de bani începând cu 500 până la 1000 de euro.

La moment, investigațiile continuă în vederea stabiliri implicării tuturor figuranților la comiterea infracțiunii.

Dacă persoanele vor fi găsite vinovate, acestea riscă amendă în mărime de la 27 500 lei până la 47 500 lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau închisoare de până la 5 ani.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Bolea, despre condițiile de la Aeroportul Chișinău: „Multe din plângeri sunt comandate”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a comentat plângerile cetățenilor privind condițiile de la Aeroportul Internațional Chișinău, după ce statul a preluat administrarea acestuia. Potrivit ministrului, multe dintre aceste plângeri ar fi comandate de către persoanele care au pierdut controlul asupra aeroportului. Menționăm că, în 2023, aeroportul a trecut în gestiunea statului, după ce fusese timp de 10 ani (din 2013) concesionat companiei Avia Invest, controlată de oligarhul fugar Ilan Șor.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Есть вопросы” cu Nicolai Paholnițchi.

„Multe din plângeri sunt comandate, deoarece acei tovarăși care au pierdut aeroportul nu le este deloc convenabil. Anul trecut a fost venit de 345 milioane de lei venit. Anul acesta va fi venitul mai mare, deoarece sunt și restaurante și magazine de stat. Și toți banii se întorc sub formă de dezvoltare a aeroportului, nu doar se plătește cum înainte doar niște mită pentru alegători. Mobilierul este nou. Sunt condiții bune. Pe 31 o să prezentăm un proiect pentru reconstrucția terminalului, care va putea deservi până la 6 milioane de persoane. Pentru comparație, în cel mai bun an, Aeroportul Chișinău primea până la 3 milioane. Aeroportul face investiții mari, dar trebuie de făcut după proiect, pentru că e vorba despre securitate. Acesta nu este un simplu șopron la tine acasă. Ne cerem scuze către cetățeni pentru că intervin unele incomodități”, a declarat Vladimir Bolea.

***

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului pe 28 martie 2023, după ce, în 2013, a fost concesionat pentru o perioadă de 49 de ani. Președinta Sandu l-a acuzat anterior pe liderul ex-Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, și pe fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, de „furtul” aeroportului prin „tranzacții mincinoase”. Ca urmare a acestei scheme, statul a pierdut venituri de aproximativ 1,6 miliarde de lei pe parcursul a nouă ani, a susținut Maia Sandu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: