Денис Дерменжи / NewsMaker.md

(VIDEO) Podoleak, despre centrala nucleară de la Zaporojie: Atât Ucraina, cât și R. Moldova trebuie să fie pregătite pentru orice scenariu

Centrala nucleară de la Zaporojie prezintă un risc enorm, pentru că rușii aflați acolo sunt foarte slab pregătiți și nu conștientizează pericolul pe care-l generează. O spune consilierul președintelui Zelensky, Mihail Podoleak. Potrivit oficialului, atât Ucraina, cât și Republica Moldova trebuie să fie pregătite pentru orice scenariu, întrucât Rusia depozitează muniții pe teritoriul centralei, neînțelegând că acest loc nu este destinat luptelor, notează IPN.

Consilierul prezidențial Mihail Podoleak a calificat drept extrem de periculoasă situația creată în jurul centralei nucleare de la Zaporojie. Centrala se află în mâinile unor oameni nepregătiți, care nu înțeleg că ar putea genera o catastrofă nucleară, spune Podoleak. Consilierul președintelui Zelensky spune că atât timp cât centrala se află sub controlul rușilor, atât Ucraina, cât și Republica Moldova trebuie să fie pregătite pentru cel mai sumbru scenariu.

„În ultimele două săptămâni are loc minarea teritoriului centralei nucleare de la Zaporojie, pe teritoriul centralei este adusă tehnică militară grea, acolo are loc depozitarea munițiilor. În plus, de pe teritoriul centralei nucleare au loc împușcături în direcția orașului Nikopol. La cea mai mare centrală nucleară din Europa, aflată acum sub control rus, nu există oameni pregătiți, sunt oameni care nu știu ce este periculos și ce nu. Rusia interzice inspectarea centralei de către experți ucraineni care știu foarte bine cum funcționează această centrală. Nivelul intelectual al membrilor armatei ruse este foarte redus, sunt oameni slab pregătiți, oameni care nu înțeleg ce riscuri generează prin acțiunile lor, ei nu înțeleg ce-i asta fizică nucleară. Mă bucur că Guvernul de la Chișinău înțelege toate riscurile și amenințările. Noi la fel, pregătim oamenii. Noi înțelegem că Rusia cu cât mai mult suferă eșec pe câmpul de luptă cu atât mai mult lovește populația civilă. Din acest motiv, este firesc să ne pregătim pentru orice”, a mai spus oficialul ucrainean în cadrul unui interviu la postul public de televiziune Moldova 1.

Acum două zile, România a donat Republicii Moldova un lot de peste un milion de pastile de iodură de potasiu. Pastilele urmează a fi repartizate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică centrelor de sănătate publică din țară la indicația Comisiei pentru Situații Excepționale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Partidul Național Moldovenesc

PNM cere pedepse pentru negarea crimelor comunismului: „E o formă de complicitate morală”

Partidul Național Moldovenesc propune ca negarea crimelor comunismului — inclusiv deportările, foametea organizată și execuțiile — să fie sancționată prin lege. Formațiunea susține că o astfel de măsură este necesară pentru protejarea memoriei victimelor și a demnității naționale, în contextul în care, susține PNM, mai mulți politicieni laudă URSS.

Vedem politicieni care vorbesc despre realizările URSS, în timp ce ignoră suferința a sute de mii de oameni deportați, umiliți și executați în propria lor țară. Noi considerăm că a venit timpul ca R. Moldova să-și apere memoria istorică prin lege. Propunem modificarea Codului penal și introducerea unei pedepse cu închisoare pentru negarea, justificarea sau trivializarea publică a crimelor comise de regimul comunist, inclusiv deportările, foametea organizată, represiunile intelectualilor și execuțiile extrajudiciare. Negarea crimelor comunismului este o formă de complicitate morală în aceste crime”, a declarat liderul PNM, Dragoș Galbur.

PNM susține că exemplul unor țări europene care au condamnat regimurile totalitare ar trebui urmat și de Republica Moldova.

***

Amintim că anterior, Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Republica Moldova a solicitat autorităților modificarea Codului Penal, astfel încât negarea crimelor comunismului să fie sancționată.

Solicitarea avenit după declarațiile liderului blocului politic „Победа”, Ilan Șor, care „ar fi negat existența represiunilor comuniste din perioada 1917–1989”. Potrivit unui apel public lansat de organizație, astfel de afirmații „insultă memoria victimelor deportărilor, foametei organizate și a altor crime comise de regimul sovietic”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: